Energetika.ba
Termoenergija

Radnici TE Tuzla radit će u grupama po 14 dana u samoizolaciji u ovoj kompaniji

Autor: Energetika.ba
Radnici TE Tuzla radit će u grupama po 14 dana u samoizolaciji u ovoj kompaniji

Direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović rekao je danas da je ova kompanija već duže vremena u režimu pooštrenih mjera zbog koronavirusa, a od jučer primjenjuju strožiju i do sada najsveobuhvatniju mjeru.

- Uz saglasnost uprave Elektroprivrede BiH donijeli smo odluku o promjeni rasporeda rada i promjeni radnog vremena za radnike čiji je rad neophodan za kontinuiranu proizvodnju električne energije, toplinske energije Tuzle i Lukavca, kao i tehnološku baru koja je potrebna kompanijama poput Solane, Dite i drugih - rekao je Džananović.

Formirane su dvije grupe radnika i to na način da prva grupa boravi u Termoelektrani 14 dana i radi po principu 12 sati neprekidnog rada i 12 sati odmora.

- Oni borave u prostoru koji je opremljen i pripremljen te tretiran kao prostor s posebnim mjerama po principima i mjerama samoizolacije. Treća lica ne mogu ulaziti u taj prostor niti radnici mogu iz tog prostora izlaziti vani. U tom prosotru su obezbjeđeni svi uslovi za održavanje lične higijene, za dnevni odmor, kao i uslovi da proces rada mogu obavljati na način kako je to propisano – kaže Džananović.

Druga grupa radnika boravi u svojim objektima stanovanja u samoizolaciji i ne smiju dolaziti u kontakt s osobama koje su bile u trećim zemlljama.

- Nakon 14 dana oni ulaze u prostor Termoelektrane Tuzla, a ova prva grupa radnika izlazi. Svaki radnik je prije ulaska potpisao izjavu koja je slična izjavi zdravstvenih institucija po pitanju pandemije – kaže Džananović.

Ovakav način rada od 14 dana u izolaciji podržali su i Sindikat Termoelektrane i radnici.

- Jer znamo šta može nastati za uže i šire okruženje dođe li do poremećaja proizvodnje energije. To bi bile teške i složene posljedice. Mi smo poduzeli sve da proces proizvodnje teče kontinuirano i pouzdano – kaže direktor TE Tuzla.

Danas rade dva bloka Termoelektrane Tuzla, nesmetano se isporučuje električna energija, a uredno je i snabdijevanje ugljem. Sigurna proizvodnja u TE Tuzla osigurana je za narednih nekoliko mjeseci, a poduzimaju se i dalji koraci da se osigura sve ono što je neophodno za odvijanje procesa proizvodnje. Za sada, kaže direktor TE Tuzla, nije povećana potrošnja električne energije.

Energetika.ba / FENA