Energetika.ba
Termoenergija

RiTE 'Ugljevik' od januara očekaju teški dani

Autor: Energetika.ba
RiTE 'Ugljevik' od januara očekaju teški dani
RiTE Ugljevik

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik trebalo bi najkasnije od polovine januara da počne sa isporukom struje Sloveniji, a po osnovu arbitraže okončane sredinom ove godine u korist Elektrogospodarstva Slovenije.

To je veliki izazov, ali neće ugroziti poslovanje ovog rudnika i termolektrane, rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić u Ugljeviku.

"Obaveze koje RiTE Ugljevik ima prema Elektrogospodarstvu Slovenije biće izvršene. Stalo nam je da nađemo rješenja i želim, jasno da kažem da ćemo imati ta rješenja i da će RiTE Ugljevik u narednom periodu poslovati stabilno", rekao je ministar Đokić.

“Za nas je važno da RiTE posluje, da u okviru planskih aktivnosti za 2024. godinu izvrši sve svoje obaveze, a to znači da proizvodi ugalj u dovoljnim količinama, da nesmetano može raditi termoelektrana, da ona može osigurati dovoljne količine energije koja će ići u energosistem RS.

Jedna trećina će ići prema Elektrogospodarstvu. Naravno njima se energija ne poklanja, nego će na komercijalnom principu biti utvrđena i konačna cijena kad se razgovori sa Slovencima završe, a to će biti uskoro”, kaže Đokić.

Isporuka struje Slovencima trebalo da krene od polovine januara, kaže Đokić.

Na pitanje - da li je postignut dogovor u vezi s vraćanjem 250 miliona maraka duga, koji RiTE Ugljevik, uz trećinu proizvedene struje, mora da isplati Slovencima, bez konkretnog odgovora.

“U ovom terenutku ne treba saopštavati kako će to izgledati. Moramo završiti do kraja razgovore sa Elektorgospodarstvom Slovenije. Oni pokazuju takođe jedan ozbiljan interes za rješenje koje će biti održivo. Ni njima sigurno nije cilj da forsiraju ono rješenje koje može dovesti do blokade RiTE Ugljevik, jer onda neće imati ništa”, kaže Đokić.

Direktor RiTE Ugljevik optimističan.

“Ovo što se tiče EGS i Slovenije pregovori su pri kraju. Ja vjerujem da ćemo naći rješenje. Uvjeren sam da će proces proizvodnje biti nastavljen, da neće biti ugroženi ni radnici ni sam RiTE Ugljevik”, kaže Diko Cvjetinović.

Bez obzira na sve teškoće, RiTE Ugljevik će godinu završiti pozitivno, kaže Cvjetinović i dodaje da su ostvareni rekordni prihodi u iznosu od oko 185 miliona maraka. S obziron na to koje obaveze slijede već u januaru, pitanje je da li će i 2024. godina biti za pohvalu.