Energetika.ba
Termoenergija

RiTE Ugljevik postaje najčistija elektrana u regionu

Autor: Energetika.ba
RiTE Ugljevik postaje najčistija elektrana u regionu

U Rudniku i termoelektrani (RiTE) "Ugljevik" danas je u probni rad pušten sistem za odsumporavanje vrijedan 80 miliona evra koji ovog energetskog giganta Republike Srpske čini najčistijom elektranom u regionu.

Projektni menadžer za izgradnju sistema odsumporavanja Zlatko Malović rekao je novinarima da je to kruna napora koje su u ovaj važan projekat uložili preduzeće i "Elektroprivreda Republike Srpske", uz vrlo povoljan kredit Vlade Japana i sa japanskim konzorcijumom "Micubiši Hitači pauer sistem" kao izvođačem.

"Završetkom ovog projekta otklonjene su sve potencijalne opasnosti koje su rasle sa zaoštravanjem legislative po pitanju ekologije, u odnosu na ugovorne obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici i domaćoj legislativi", istakao je Malović.

On je naveo da će emisija štetnih zagađujućih materija u RiTE "Ugljevik" biti smanjena za minimalno 80 puta i zadovoljiti najstrože evropske direktive u ovoj oblasti.

Malović je rekao da će period vrućeg puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova trajati tri mjeseca tokom kojih će se podešavati procesi.

Ugovor o kreditu potpisan je 2010. godine, a radovi na postrojenju trajali su od 2016. godine.

Energetika.ba