Energetika.ba
Termoenergija

U septembru proizveli 44 odsto električne energije u RS

Autor: Energetika.ba
U septembru proizveli 44 odsto električne energije u RS

Termoelektrana "Ugljevik" proizvela je u septembru 159,42 gigavat-časa električne energije, što je 44 odsto ukupne proizvodnje u "Elektroprivredi Republike Srpske", saopšteno je iz preduzeća Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik".

"Naša proizvodnja je stabilna i pouzdana, zahvaljujući ozbiljnim investicionim ulaganjima u rekonstrukciju i revitalizaciju postrojenja u termoelektrani, kao i novu rudarsku mehanizaciju na rudniku i zalaganja zaposlenih", istakao je direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović.

Rad termoelektrane pratila je i odgovarajuća proizvodnja na rudniku, na površinskom kopu Bogutovo Selo, gdje je proizvedena 173.381 tona uglja i 900.000 metara kubnih otkrivke.

Od početka godine iz ugljevičke termoelektrane je u elektroenergetsi sistem isporučeno 1.445,40 gigavat-časova električne energije, čime je ovo preduzeće u ukupnoj proizvodnji u Elektroprivredi Republike Srpske učestvovalo sa 31 odsto.

Na rudniku je u proteklih devet mjeseci ostvarena proizvodnja od 1.642.636 tona uglja i 6.908.148 metara kubnih otkrivke.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane Milutin Tasovac najavio je da 9. oktobra Termoelektrana "Ugljevik" ulazi u redovni godišnji remont, za koji je planirano da traje 35 dana.

"Pripreme za remont su u završnoj fazi i očekujemo da će nakon njega pogonska spremnost termoelektrane biti podignuta na još viši nivo", naveo je Tasovac.

Energetika.ba