Trumpova izjava spustila cijene nafte

Trumpova izjava spustila cijene nafte

Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na 79 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao Organizaciju zemalja-izvoznic

Cijene nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na 79 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da “odmah nešto poduzme da cijene padnu!” uoči sastanka u Alžiru ovoga vikenda.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 71,12 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,27 dolara.

Jučer je cijene nafte u SAD-u potaknuo pad zaliha nafte u prošlom tjednu za 2,1 milijun barela, prema izvješću vlade u Washingtonu. Smanjene su i zalihe benzina, za 1,7 milijuna barela, signalizirajući neuobičajeno snažnu potražnju na kraju sezone vožnje.

Tržište je proteklih dana fokusirano na opskrbu u očekivanju američkih sankcija iranskom naftnom sektoru, koje bi trebale stupiti na snagu početkom studenog. U takvom su okruženju proizvođači izloženi pritisku da povećaju opskrbu.

Danas se verbalno intervenirao i američki predsjednik Donald Trump, poručujući OPEC-u putem Twittera da “odmah nešto poduzme da cijene padnu!”. ” “Štitimo zemlje na Bliskom istoku, bez nas ne bi bile dugo sigurne, a usprkos tome stalno podižu cijene nafte! Zapamtit ćemo to”, poručio je Trump.

Unatoč intervenciji američkog predsjednika na tržištu se i dalje očekuje rast cijena nafte. Brojni trgovci i analitičari očekuju da će cijena u Londonu uskoro prijeći 80 dolara.

“Cijena se na londonskom tržištu probija prema razini od 80 dolara i želi je premašiti”, konstatira analitičar Bjarne Schieldrop iz SEB Marketsa. “To će vjerojatno dogoditi vrlo skoro”, dodaje.

Američki predsjednik uputio je poruku OPEC-u uoči sastanka u Alžiru ovog vikenda na kojem bi članice kartela i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom trebale razgovarati o raspodjeli planiranog povećanja ponude kako bi se nadoknadili izgubljeni iranski bareli.

Unatoč pritisku, na sastanku vjerojatno neće biti dogovoreno službeno povećanje proizvodnje, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 77,06 dolara, što znači da je porasla 97 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba