Velika akcija čišćenja Sarajeva za Dan planete Zemlje

Velika akcija čišćenja Sarajeva za Dan planete Zemlje

Sarajevo će ulazak u proljetne dane obilježiti velikom akcijom čišćenja u okviru Dana planete Zemlje - 22. aprila u kojoj će učestvovati komunalna pre

Sarajevo će ulazak u proljetne dane obilježiti velikom akcijom čišćenja u okviru Dana planete Zemlje – 22. aprila u kojoj će učestvovati komunalna preduzeća, učenici i građani – potvrdio je Feni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Istakao je da će se čistiti ne samo parkovi i ulice, već da akcija podrazumijeva uklanjanje plakata, grafita, ruševina i ostalog smeća, kako bi i Sarajevo dobilo izgled čistog i poželjnog grada.

Pojasnio je da će čišćenju prethoditi raspisivanje konkursa za projekte na koje će se moći prijaviti sva kantonalna preduzeća koja se bave čišćenjem.

– Vlada KS-a i Služba za zapošljavanje će kroz programe zapošljavanja više stotina radnika zaposliti samo na čišćenju Sarajeva – istakao je.

Iz projekta energetske efikasnosti, Forto je najavio i potpisivanje 14 projekata utopljavanja zgrada, za što su već osigurana sredstva u budžetu, a dio će sredstava dati UNDP.

Forto je naglasio da je planirano da se utople zarade Bosanskog kulturnog centra, škola, policijskih stanica te da će svi koji budu obuhvaćeni tim projektom, u narednim godinama morati planirati manje troškove grijanja.

Energetika.ba / FENA