Energetika.ba
Zaštita okoliša

Austrijski svjetski samit o zaštiti klime ove godine se održava virtualno

Autor: Energetika.ba
Austrijski svjetski samit o zaštiti klime ove godine se održava virtualno

Četvrti po redu Austrijski svjetski samit o zaštiti klime pod pokroviteljstvom Arnolda Schwarzeneggera će se 17. septembra zbog koronavirusa većim dijelom održati virtualno. Prijenos konferencije organizovan je uživo na nekoliko kanala, između ostalog i na Facebook nalogu Arnolda Schwarzeneggera koji broji 23 miliona pratilaca. Na samitu će biti predstavljena rješenja održivog i zdravog razvoja planete zemlje za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Na mjesto organizacije konferencije u Španskoj školi jahanja u Beču stižu predsjednik Austrije, Alexander Van der Bellen, savezni austrijski kancelar Sebastian Kurz, austrijska ministrica za zaštitu okoliša Leonore Gewessler kao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović te predsjednica Slovačke Zuzana Caputova. Ostali učesnici se uključuju uživo ili putem video poruka iz SAD-a, Brisela, Ženeve i ostatka svijeta.

Očekuju se i poruke Princa Charlesa, španskog premijera Pedra Sancheza i generalnog sekretara UN-a, Antonio Gutteresa. Arnold Schwarzenegger će u Los Angelesu sa bivšim ministrom vanjskih poslova SAD-a i demokratom Johnom Kerryem razgovarati o ulozi SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena. "Za klimatske promjene ne postoji pauza, a protiv klimatske krize ne pomaže vakcina", smatra direktorica Klimatske inicijative Schwarzenegger i organizatorica ovog događaja Monika Langthaler.

Ovogodišnji moto samita glasi "Be Part Of The Solution!" te animira stanovništvo da budu dio rješenja i daju svoj doprinos zaštiti klime. Arnold Schwarzenegger poziva i na događaj "Climate Kirtag" na bečkom Heldenplatzu gdje će svoj doprinos ovoj temi dati mnogi muzičari, glumci i druge javne ličnosti. Na štandovima moći će se pronaći informacije o projektima zaštite klime i nagradnim igrama, ali i o tome koliko je životni stil svakog pojedinca prilagođen klimatskim promjenama.

Kako kažu organizatori ovog događaja, ove godine odziv gostiju na konferenciji jeste čak i bolji, a također je i primjer kako je moguće organizovati konferencije bez dolaska gostiju iz svih krajeva svijeta, čime se potpomaže smanjenje emisije CO2.

Energetika.ba