Energetika.ba
Zaštita okoliša

Autobusi bez vozača u javnom prevozu u Beču

Autor: Energetika.ba
Autobusi bez vozača u javnom prevozu u Beču

U ponudi javnog prevoza u Beču od juče (11.4.) se nalazi prvi električni minibus bez vozača.

Autobus je za sada smješten u garažu preduzeća za javni prevoz "Wiener Linien" i biće uključen u istraživačke i testne aktivnosti u sklopu projekta "auto.Bus – Seestadt" u kojem osim "Wiener Linien" učestvuju Austrijski institut za tehnologiju, Upravni odbor z asigurnost saobraäaja, TÜV Austrija, Siemens AG Austrija i francuski proizvođač autobusa NAVYA.

Zajednički cilj je povećanje efikasnosti i sigurnosti autonomnih vozila. Dostava drugog autobusa očekuje se narednih dana.

Prije nego što se ovi minibusi stave u testni promet od 2019. godine u novom modernom naselju Seestadt Aspern narednih mjeseci proći će obimne testove.

Minibusi bez vozača u budućnosti će biti važan dio javnog prevoza u rubnim i/ili slabo naseljenim dijelovima grada. Nova automatizovana tehnologija poboljšaće povezanost s ostalim vidovima javnog prevoza i protok saobraćaja.

Minibus je dug 4,75 metara, širok 2,11 i visok 2,65 metara. Može primiti 11 putnika, a najvišam dozvoljena brzina je 20 km/h. Maksimalno vrijeme rada je devet sati, a vrijeme potrebno za punjenje ovog električnog minibusa je četiri do osam sati. Predviđeno je da pokriva radijus od dva kilometra oko metro stanice U2 Seestadt.

Energetika.ba / NN