Energetika.ba
Zaštita okoliša

Banja Luka priprema akcioni plan 'Zelenog grada'

Autor: Energetika.ba
Banja Luka priprema akcioni plan 'Zelenog grada'

Banja Luka je započela pripremu akcionog plana "Zelenog grada".

- Banja Luka će pokušati da dobije prvi akcioni plan "Zelenog grada" u BiH, i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba - istakao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom današnjeg uvodnog sastanka za pripremu akcionog plana "Zelenog grada", kojem su prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora, on je kazao da je Evropska komisija postavila cilj da do 2020. godine gradovi u Evropskoj uniji definišu određene ciljeve i mjere održivog razvoja.

- Radili smo puno na transformaciji u nekoliko oblasti, od saobraćaja, zelenih površina, vodosnabdijavanja, ali ima još mnogo toga da se uradi i sistematično pripreme mjere i ciljevi za naredi dugogodišnji period – istakao je banjalučki gradonačelnik.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun izrazio je zadovoljstvo što je Banja Luka pokrenula pripremu akcionog plana "Zelenog grada".

- Ideja je da se identifikuju svi izvori zagađenja i ekološki problemi u gradu i onda daju prijedlozi kako ih riješiti jedan po jedan. Kao rezultat, trebali bismo imati konkretan plan koji grad treba da provede, riješi utvrđene probleme i postane zeleni grad - zaključio je Braun.

Energetika.ba / FENA