Energetika.ba
Zaštita okoliša

Beč: Prva vožnja autobusom bez vozača

Autor: Energetika.ba
Beč: Prva vožnja autobusom bez vozača

U okviru programa "Mobilnost budućnosti" i projekta "auto.Bus" koji je podržalo austrijsko Ministarstvo saobraćaja održana je prva probna vožnja dva gradska autobusa bez vozača.

Poslije tri mjeseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču prva probna vožnja uspješno je izvedena.

Nova bečka linija bez vozača imat će prve putnike na proljeće 2019. godine, a do tada će biti detaljno ispitivana.

Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uslovima uspješno vozili ulicama Beča.

- Autobusi su u prisustvu operatera prevezli oduševljene putnike rutom od oko 2 kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad – saopćeno je iz Eurocomm-a.

Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater.

Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika.koliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti zamjenskih vozila.

Vožnja autobusom bit će besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima.

- Autonomna vožnja je veliki trend, koji ima potencijal da promijeni gradove i učini ih održivim. Kao Gradsko saobraćajno preduzeće bit ćemo među prvima u tome – kazao je direktor Bečkog saobraćajnog preduzeća "Wiener Linien" Gunter Steinbauer.

Planiranim tehnološkim inovacijama ovaj projekt treba omogućiti pomak kada su u pitanju samovozeće autobuske linije, saopćeno je.

Energetika.ba / FENA