Energetika.ba
Zaštita okoliša

Beč razvio prvi softver za izračunavanje finansijske uštede kroz ozelenjavanje zgrada

Autor: Energetika.ba
Beč razvio prvi softver za izračunavanje finansijske uštede kroz ozelenjavanje zgrada

Gradske vlasti Beča su razvile inovativno softversko rješenje za izračunavanje direktne finansijske protuvrijednosti kod ozelenjavanja objekata.

Upotrebom softvera Greenvaluation postaje vidljivo koliko novca generiraju zeleni projekti ili koliko novca se aktivno štedi sprovedenim mjerama, a također pomaže i pri planiranju daljih projekata.

Ozelenjavanjem zgrada ne samo da se povećava vrijednost nekretnine, već se štedi električna energija i smanjuju troškovi otpadnih voda. Isparavanje vode iz biljaka zamjenjuje skupe klima uređaje, dok se kanalizacioni sistem, zahvaljujući zadržavanju i skladištenju vode, dugoročno rasterećuje.

Osim novčane vrijednosti softver prikazuje i mnoge druge efekte, kao npr. kapacitet proizvodnje kiseonika, skladištenje CO2 i apsorpciju zračenja.

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

Greenvaluation se temelji na GREENPASS tehnologiji, koja procjenjuje podatke iz zelene infrastrukture (npr. zelenih fasada ili krovova, drveća, parkova, zelenilo po sredini ili uz rub ceste, itd.) i njihove mikroklimatske efekte za određeno područje. Ovi efekti mikroklime su povezani sa vremenskim podacima u realnom vremenu i prevedeni u eure koristeći naučno potvrđene metode evaluacije.

Na taj način se može precizno odrediti konkretan efekat ozelenjavanja u određenom vremenskom periodu.

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

Korisnici softvera tako mogu pristupiti preciznim podacima o zelenoj infrastrukturi i, na primjer, pouzdano predstaviti razlike između kišnih mjeseci i toplih perioda. Ovaj postupak je razvijen na osnovu stvarnih analiza te je već nekoliko puta testiran. Novu tehnologiju sada mogu koristiti gradske uprave kao i vlasnici zgrada.

Softverom je na primjeru "zelenog hotela" Boutique u Beču za godinu dana utvrđena ušteda od 2.000 eura na troškovima električne energije za hlađenje zgrade. Istovremeno je zadržano 488.500 litara kišnice uz rasterećenje kanalizacionog sistema.

Energetika.ba