Energetika.ba
inicijativa za čistije gradove

Beč uvodi transport bez štetnih emisija u gradskim zonama

Autor: Energetika.ba
Beč uvodi transport bez štetnih emisija u gradskim zonama
Foto: Wien Energie/ Martin Steiger

Glavni grad Austrije napravio je značajan korak prema čistijem okolišu pokretanjem inicijative "Transport bez štetnih emisija". Ovaj inovativni projekt postavlja standard za urbana područja širom svijeta u borbi protiv zagađenja zraka i smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Projekt je pokrenut uz podršku 32 lokalne kompanije koje su se obavezale na upotrebu električnog ili drugog vozila bez emisija, uključujući i dostavna vozila, za vožnje u centru grada, pokazujući tako svoju posvećenost zaštiti klime.

Ovaj kolektivni napor podrazumijeva ne samo smanjenje emisija štetnih plinova, već i poticanje na primjenu održivih poslovnih praksi.

Nekim kompanijama je to već u potpunosti moguće, dok će druge postupno prelaziti na ovaj način rada. Cilj trogodišnjeg projekta je da svi učesnici dostignu kvotu od 100 posto vožnji bez štetnih emisija.

Gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, izrazio je ponos zbog ovog koraka: "Beč je jedan od najpoželjnijih gradova za život i pokretač austrijske ekonomije. To dugujemo i kompanijama koje s nama poduzimaju potrebne korake ka klimatskoj neutralnosti do 2040. godine.

Ovaj projekt pokazuje da politika, administracija i kompanije zajedno rade na razvoju našeg grada."

Zelena ekonomija donosi brojne prilike, a privreda doprinosi klimatskoj neutralnosti Beča. S ovim projektom se žele prikazati mogućnosti i izazovi transporta bez emisija u gradu te podržati kompanije u njihovim naporima ka dekarbonizaciji.

Ključno pitanje u implementaciji ovog projekta je infrastruktura za punjenje vozila. Glavni partner projekta, energetsko preduzeće Wien Energie, obezbjeđuje instalaciju e-punjača na lokacijama po izboru kompanija uključenih u projekt.

Ovo će omogućiti neometano i efikasno punjenje vozila i doprinijeti širenju mreže infrastrukture za električna vozila u gradu.

Fakultet za primijenjene nauke BFI Beč preuzima ključnu ulogu u evaluaciji projekta. Njihovo kontinuirano praćenje omogućuje identifikaciju izazova i prilika u implementaciji transporta bez štetnih emisija.

Na ovaj način stečena saznanja pružaju dragocjene smjernice za kompanije i vlasti u daljnjim naporima ka čišćem i održivijem gradu.

Istraživanje fakulteta pokazuje da su kompanije motivirane željom za održivim poslovanjem i zaštitom okoliša.