Energetika.ba
Zaštita okoliša

Bečki ledeni san ove godine s novim konceptom uštede energije

Autor: Energetika.ba
Bečki ledeni san ove godine s novim konceptom uštede energije

Na trgu ispred gradske vijećnice u glavnom gradu Austrije je po 28. put otvoreno veliko dvoetažno klizalište, poznato kao Bečki ledeni san.

Ljubitelje klizanja ove godine očekuje 46 dana omiljene zimske zabave. Gradske vlasti su razvile novi energetski koncept kojim su se prilagodile trenutnoj energetskoj situaciji.

Najsavremeniji i automatizirani sistemi omogućuju značajne uštede energije. Rashladni sistem je optimiziran i potpuno obnovljen novom kontrolnom opremom koja pomoću algoritama iz različitih parametara omogućuje dobar nadzor.

Veliki dio nastale energije moći će se ponovo upotrijebiti dok će se višak toplotne energije koji stvaraju mašine za hlađenje iskoristiti za grijanje prostora za iznajmljivanje klizaljki, čime će se uštedjeti oko 90 posto energije.

Nastala toplotna energija također se može koristiti za otapanje leda. Nova tehnologija omogućuje i postepeno hlađenje površina za klizanje. Na ledu za čije hlađenje neće biti potrebna maksimalna energija moći će se klizati čak i tokom toplijih dana. Tom mjerom ostvarit će se ušteda energije od oko 25 posto. Korištenjem bijelih umjesto crnih rashladnih cijevi, jer one ne upijaju sunčevu svjetlost, već je reflektuju, također će se uštedjeti 15 posto energije.

Bečki ledeni san je 1996. godine bio veličine terena za hokej na ledu površine od 1.600 m2 prije nego se posljednih desetak godina pretvorio u ledenu bajku impresivne veličine od 9.500 m2. Sada se zbog aktuelne energetske situacije smanjuje na 8.500 m2. Tako više neće biti staza za curling, a vijugave zaleđene staze koje vode kroz park ispred vijećnice biće optimizirane.

Klizači će i dalje moći uživati u klizanju na dva nivoa kao i u prekrasnom pogledu sa ledene plohe na drugom nivou površine od oko 1.150 m2. Poseban doživljaj predstavlja Sky Rink, ledena terasa na prvom nivou.

Ovaj pravi magnet za turiste i građane austrijske prijestolnice je od 1996. godine zabilježio više od 13,2 miliona posjetilaca, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Energetika.ba / FENA