Energetika.ba
Prva ovakva tužba za kompaniju

Belgijski farmer tuži TotalEnergies: Klimatskim promjenama mu uzrokovali štetu na farmi?

Autor: Energetika.ba
Belgijski farmer tuži TotalEnergies: Klimatskim promjenama mu uzrokovali štetu na farmi?
Foto: Ilustracija

Belgijski farmer tuži francusku naftnu i gasnu kompaniju TotalEnergies na sudu, tražeći nadoknadu za štetu na njegovoj farmi uzrokovanu klimatskim promjenama i pravni nalog za kompaniju da zaustavi ulaganja u nove projekte fosilnih goriva.

Slučaj, podnijet u srijedu Trgovačkom sudu u Tournaiu, prva je tužba u Belgiji u vezi sa klimatskim promjenama koja je usmjerena protiv multinacionalne kompanije, javlja Reuters.

Slijedi slučaj u kojem su hiljade građana uspješno tužile belgijsku vladu tražeći jače smanjenje emisije stakleničkih gasova.

Portparol TotalEnergiesa odbio je komentarisati slučaj.

Hugues Falys, koji uzgaja stado stoke u opštini Lessines, tvrdi da je, kao jedna od 20 najvećih svjetskih kompanija koje emituju CO2, TotalEnergies djelimično odgovoran za štetu koju su ekstremne vremenske prilike nanijele njegovim operacijama od 2016. do 2022. godine.

Tokom tog perioda, uzastopne suše su smanjivale prinos njegovih livada na kojima uzgaja stočnu hranu za životinje - prisiljavajući ga da kupuje hranu i, na kraju, smanjuje veličinu svog stada.

"Mi smo djelatnost koja potpuno ovisi o klimi", rekao je Falys za Reuters.

On tvrdi da TotalEnergies nije postupio u skladu sa belgijskim zakonom, koji kaže da svako ko prouzrokuje štetu mora da je nadoknadi. To je sličan argument onom koji je korišten protiv belgijske vlade u prethodnom klimatskom slučaju.

Falys i tri predizborne grupe koje se pridružuju pravnom postupku traže zabranu koja bi primorala TotalEnergies da revidira svoj poslovni plan.

Njihovi zahtjevi uključuju da kompanija odmah zaustavi ulaganja u nove projekte fosilnih goriva i smanji proizvodnju nafte i plina za po 47 posto do 2030. godine.

Oni također traže odštetu - koju, ako bude dodijeljena, Falys namjerava donirati organizaciji za održivu poljoprivredu u Belgiji.