Energetika.ba
Zaštita okoliša

Bišćanin Amir Delić najodgovorniji čuvar životne sredine u Velikoj Britaniji

Autor: Energetika.ba
Bišćanin Amir Delić najodgovorniji čuvar životne sredine u Velikoj Britaniji

Britanska nevladina agencija "Keep Britain Tidy" koja vodi računa o zaštiti životne sredine proglasila je, na godišnjoj gala manifestaciji u Brighotnu, Amira Delića za najodgovornijeg čuvara životne sredine u Velikoj Britaniji za 2017/18. godinu.

Taj Bišćanin s engleskom adresom uposlenik je Općine Bedforshire-Luton, radi na poziciji inspektora i primarni zadatak mu je očuvanje okoliša. Tom vrstom posla bavi se skoro 20 godina, a za najveću nagradu iz te oblasti u Velikoj Britaniji predložili su ga stručnjaci koji su imali prilike da se uvjere u njegovu preciznost i pedantnost jer svaki slučaj ilegalnog odlaganja velikih količina smeća na zelenoj površini mora se evidentirati, dokumentirati i predati nadležnom sudu za izricanje kazne počiniocu. Nijedan slučaj koji je obrađivao inspektor Delić nije izgubljen na sudu.

U tu svrhu, u slobodno vrijeme, Amir je redovno "sevisirao" CCTV kamere da bi (na mjestima gdje su se prekršaji najviše dešavali) "hvatali" krivce za narušavanje reda i zagađenje zelenih površina.

Koliko je bio uspješan u tome vidi se iz činjenice da ga je za nagradu predložila Jenna Watts, pravni savjetnik i predstavnik Watts Consultancy, koji svojim pravnim uslugama servisiraju "Keep Britain Tidy". Oni su vidjeli s kojom pedantnošću su sakupljeni i na sudu prezentirani dokazi o prekršiocima.

Amir Delić ne krije da mu priznanje godi kao i činjenica da neko cijeni ono što on radi. Ipak, nije se nadao nagradi jer taj posao radi godinama i uvijek je nastojao pružiti maksimum.

"Zadovoljstvo je što mi je nagradu uručila Vicki Michelle, glumica iz serije "Alo, Alo", koja je ujedno ambasadorica organizacije 'Keep Britain Tidy'", kazao je.

Amir Delic rođen je u Bihaću 1962. godine, diplomirao je ekonomiju/maketing na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu 1988. godine gdje je i magistrirao. U Englesku je otišao početkom 1991. godine. Jedno vrijeme radio je u bh. ambasadi u Londonu kao ataše za ekonomske odnose, potom bio u privatnom biznisu, a posljednjih 20-tak godina radi izuzetno odgovoran posao, u oblasti zaštite životne sredine. Sklonost ka tome vjerojatno je stekao u rodnom gradu, zahvaljujući tamošnjoj tradiciji očuvanja čistoće rijeke Une na čijim obalama provodi svaki slobodni trenutak.

Energetika.ba / FENA