Energetika.ba
Zaštita okoliša

Borba protiv klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini ne može čekati

Autor: Energetika.ba
Borba protiv klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini ne može čekati

Ujedinjene nacije (UN) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Italijom, Francuskom, Švedskom i Čileom, u su Sarajevu danas organizirali online interaktivni događaj na visokom nivou "Borba protiv klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini ne može čekati".

Klimatske promjene najveći su izazov s kojim se čovječanstvo danas suočava. Bosna i Hercegovina, kao zemlja u kojoj su negativni efekti klimatskih promjena već jasno vidljivi, prepoznaje važnost rješavanja ovog izazova i nastoji učiniti ove inicijative uspješnima.

Tim povodom rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald je rekla da akcija po pitanju klime u BiH i svuda ne može da čeka.

- Ispred nas je jedan veliki zadatak da se pomirimo sa prirodom i to će biti jedan veliki zadatak za 21. stoljeće i trebao bi biti najviši prioritet – istakla je Macdonald.

Naglasila je da smanjenje emisije obaveza, nešto što svi moraju preuzeti.

I BiH, također, mora preuzeti kao obavezu, i to ne samo zbog nas, nego i zbog budućih generacija, kazala je Macdonald.

Steliana Nadera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, je kazala da je UNDP kao dio porodice UN-a zaista ponosan što se može pridružiti ovim naporima borbe protiv klimatskih promjene u BiH.

- Mi također radimo i u BiH sa institucijama kako bi se revidirali ciljevi iz Pariškog sporazuma kako bi oni bili ambiciozniji u odnosu na one koji su predviđeni 2016 gdine i to je već pripremljeno. Međutim moramo biti svjesni toga da su troškovi dekarbonizacije i samo ubrazavanja ekonomije na tom putu također nešto što je veoma ozbiljno i mora se i to pitanje uzeti u obzir - kazala je Nadera.

Također je navela da je UNDP je zaista predan u akciji po pitanju klime i mi te aktivnosti želimo da tretiramo narednih pet godina kao jednu hitnu klimatsku situaciju, okolišnu situaciju i u skladu s tim ćemo raditi u BiH da se poduzmu hitne akcije.

- Društveni, zdravstveni i ekonmski utjecaj Covid 9 pandemije je samo val u poređenju sa cunamijem klimatskih promjena - naglasio je Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.

Nada se da će sve zemlje, uključujući BiH, pokazati fokus i ambiciju u svom radu na sprečavanju klimatskih promjena, za nas i za našu djecu.

- Globalni problemi trebaju globalna rješenja, koordinacja na svim nivoima je kjučna. Budimo promjena koju želimo vidjeti - istakao je ambsador Field.

Zajedno s drugim zemljama širom svijeta, Bosna i Hercegovina povećava svoje utvrđene doprinose kako bi ograničila globalni porast temperature na 1,5 stepen te time ispunila ciljeve iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, osigurala budućnost prelazom na ekonomiju niske emisije ugljika i postigla ciljeve održivog ekonomskog razvoja i društvene kohezije.

Mirza Huljić pomoćnik ministra za okoliš i vodne resurse i turizam je kazao da BiH uz pomoć prijateljskih zemalja napravila velike rezultate na polju klimatskih promjena.

- Klimatske promjenu su izuzetno važne za BiH zobog toga što smo u prošlosti imali neke ekstremne situacije koje su nas zaista teško pogodile. Mi trenutno radimo uz veliku pomoć švedske vlade, projekat za izradu okolišne strategije BiH, a u tom dokumentu klimatske promjene igraju važnu ulogu - kazao je Huljić.

Energetika.ba / FENA