Energetika.ba
Zaštita okoliša

Čibukčić: Očistit ćemo divlje deponije i spriječiti nove

Autor: Energetika.ba
Čibukčić: Očistit ćemo divlje deponije i spriječiti nove

Iako je tek prošle sedmice počela realizacija projekta „Mapiranje divljih deponija“, on već daje dobre rezultate, kazao je za „Avaz“ direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić. Dodao je da je Fond, shvatajući značaj očuvanja okoliša, rado finansijski podržao ovaj projekt.

Zeleni alarm

- Po osnovu javnog poziva, Centrima civilnih inicijativa (CCI) dodijeljeno je 50.000 maraka za ovaj projekt. Ugovor je potpisan 6. juna. Otvoren je telefon „Zeleni alarm“, gdje građani pozivom na broj 080-05-05-06 mogu prijaviti divlje deponije. Krajnji cilj je da se uspostavi interaktivna mapa deponija, koje bi kasnije, u saradnji s lokalnim zajednicama, bile uklonjene – pojasnio je Čibukčić.

Prema njegovim riječima, ovo je dobar put da se očiste lokacije, kojih u Federaciji BiH ima mnogo, ali i da se spriječi nastanak novih deponija.

- Fond čak 70 posto sredstava koja prikuplja u svoj budžet distribuira nazad kantonima, a oni dalje općinama. Dakle, postoji mogućnost i finansijski okvir da se ova akcija provede i da se divlje deponije očiste. Projekt će trajati godinu, a onda počinje druga faza, uklanjanje deponija – naglasio je Čibukčić.

Brojni pozivi

Otkako je prošle sedmice objavljen telefonski broj za besplatnu i anonimnu prijavu divljih deponija u FBiH, telefon ne prestaje zvoniti.

Zoran Adžaip, voditelj projekta „Mapiranje divljih deponija“, kaže kako bi prijave građana trebale doprinijeti i tome da ne nastaju nove deponije.

One preko noći niču uz veće rijeke i njihove pritoke, u blizini puteva i izvorišta voda, što nadležni smatraju posebnom opasnošću.

Ugroženo zdravlje ljudi

Prema zvaničnim podacima iz Strategije zaštite okoliša FBiH, na prostoru ovog entiteta ima više od 2.000 divljih deponija na površini od oko milion kvadratnih metara. Odbačeni otpad u okoliš direktno ugrožava ljudsko zdravlje, stvara lošu sliku o ekološkoj svijesti i uzrok je čestih šumskih požara.

Energetika.ba / Avaz