Energetika.ba
Sarajevo

CIS UNSA predstavio digitalnu edukacijsku platformu o klimatskim promjenama i zagađenju

Autor: Energetika.ba
CIS UNSA predstavio digitalnu edukacijsku platformu o klimatskim promjenama i zagađenju
Foto: FENA

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu - prof. dr. Zdravko Grebo (CIS), u saradnji sa UNICEF-om, predstavio je digitalnu edukacijsku platformu o klimatskim promjenama i zagađenju zraka.

Platforma je nastala nakon održane Ljetne škole u julu ove godine kada su studenti javnih univerziteta i maturanti srednjih škola iz cijele BiH učili od eksperata koji su razvili studijski program o klimi i posljedicama koje izazivaju klimatske promjene.

Eksperti i mentori tim programom su nametnuli važnost podizanje znanja i svijesti o ovim izazovima, razumijevanju uzroka i posljedica klimatskih promjena i zagađenja zraka, te poticanja kritičkog promišljanja i održivog ponašanja. Programom je definiran i aspekt mjera prevencije i zaštite društva i okoliša.

Sav sadržaj je digitaliziran i uskoro će besplatno biti dostupan svim obrazovnim institucijama u BiH.

Osim podizanja svijesti, ovo je važno i zbog toga da potiče i konkretnu akciju i angažman budućih generacija za održiviji svijet jer oko milijardu mladih u svijetu osjeća posljedice te globalne pošasti.

Osim predstavljanja digitalne platforme, fakultetima i srednjim školama koje su nominirale svoje učenike i studente da učestvuju na toj ljetnoj školi, prepoznavši time značaj ove inicijative, podijeljeni su prečišćivači zraka.

Donacija prečišćivača zraka, ne samo da simbolizuje zahvalnost, već i konkretan doprinos poboljšanju uslova u kojima se obrazuju budući nosioci promjena u društvu, saopćeno je iz CIS-a.