Energetika.ba
Zaštita okoliša

ČRA osigurala sredstva za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu

Autor: Energetika.ba
ČRA osigurala sredstva za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu

Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník boravio je danas u posjeti Gradskoj upravi Gradačca nakon završnih aktivnosti u okviru projekta "Izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada".

Na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Češke razvojne agencije (ČRA) i Grada Gradačac vrijednost projekta izgradnje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada bila je 3,4 miliona KM. Vrijednost opreme bila je 1.950.000 KM dok je Grad Gradačac sufinansirao projekat s 1.443.904 KM.

Skalník je izrazio zadovoljstvo nastavkom projekta modernizacije i rekonstrukcije prečistača otpadnih voda u Gradačcu koji su u završnoj fazi, dodajući da je Gradačac jedan od najuspješnijih i najboljih subjekata s kojima je Češka ambasada i Češka razvojna agencija u BiH sarađivala.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić podsjetio je da su u protekle tri godine na području Gradačca, s Ambasadom Republike Češke, implementirani projekti u vrijednosti od oko 6,5 miliona KM.

Radi se o prečistaču otpadnih voda koji je u potpunosti završen i u funkciji te o izgradnji oko 17 kilometara kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada gdje će oko 6.000 stanovnika imati mogućnost prikopčati se na mrežu.

Sve aktivnosti realiziraju se u okviru projekta "Vodosnabdijevanje Gradačca" čija je vrijednost oko 30 miliona KM, a planirano je izgraditi do kraja 2020. godine novih 100 kilometara vodovodne mreže, 35 kilometara kanalizacione mreže te rekonstrukciju AC mreže u dužini 40 kilometara.

Energetika.ba