Energetika.ba
Zaštita okoliša

Danski Orsted najavio 30 milijardi dolara ulaganja u zelenu energiju

Autor: Energetika.ba
Danski Orsted najavio 30 milijardi dolara ulaganja u zelenu energiju

Vodeći proizvođač vjetroelektrana u svijetu Orsted najavio je da će do 2025. uložiti 30 milijardi dolara u „zelenu" energiju kako bi učvrstio poziciju vodeće kompanije u sektoru proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

U danskoj kompaniji najavljuju da će do 2025. njihovi kapaciteti za proizvodnju struje iz vjetroelektrana na moru dosegnuti 15 gigavata (GW). Prošle su godine za to razdoblje zacrtali kapacitete od 11 do 12 GW. Do 2030. godine njihovi bi kapaciteti trebali premašiti 30 GW.

Od ukupno najavljenih 30 milijardi dolara ulaganja Orsted će za vjetroelektrane na moru odvojiti 75 do 85 posto iznosa, a preostalih 15 do 20 posto usmjerit će u vjetroelektrane na kopnu.

"Očekujemo da će se globalno tržište energije iz obnovljivih izvora više nego utrostručiti do 2030. godine", naveo je u priopćenju izvršni direktor Orsteda, Henrik Poulsen.

Glavna su im tržišta Njemačka, Velika Britanija i matična Danska, a žele se proširiti na Tajvan i Sjedinjene Države. Početkom godine kupili su američkog operatera vjetroelektrana na moru Deepwater Wind LLC i operatera vjetroelektrana na kopnu Lincoln Clean Energy.

"Naš je cilj stvoriti vodeću kompaniju u Sjevernoj Americi u segmentu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora", rekao je Poulsen.

Energetika.ba