Energetika.ba
Zaštita okoliša

Đapo: GIKIL nije podnio novi zahtjev za dobivanje okolišne dozvole

Autor: Energetika.ba
Đapo: GIKIL nije podnio novi zahtjev za dobivanje okolišne dozvole

Federalna uprava za inspekcijske poslove 23. avgusta je „Global Ispat Koksnoj industriji“ Lukavac (GIKIL) izdala rješenje o obustavi rada do pribavljanja okolišne dozvole koju taj privredni gigant nema od 1. januara 2015. godine. No, iz GIKIL-a još nisu podnijeli zahtjev za njeno izdavanje.

Bez dokaza

Tada je GIKIL-u određen rok od 30 dana za podnošenje zahtjeva, a on je nadležnom Ministarstvu okoliša i turizma FBiH uputio dvije žalbe na rješenja federalne inspekcije.

- Njima je inspekcija izdala dva rješenja. U prvom je stajalo da moraju preduzeti određene preventivne mjere nakon posljednje ekološke katastrofe. U žalbi GIKIL-a navedeno je kako je federalna inspekcija utvrdila pogrešno činjenično stanje, ali nam nisu dostavili nikakve dokaze koji potkrepljuju njihove tvrdnje. GIKIL je propustio da iskoristi zakonsku mogućnost i zatraži ponovno mjerenje vrijednosti emisija, nakon čega je Ministarstvo odbilo njihovu žalbu – kaže za „Avaz“ Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Iz GIKIL-a su uputili još jednu žalbu, i to na rješenje o obustavi rada. Ministrica Đapo navodi da će konačna odluka o žalbi biti donesena 4. oktobra.

Razmotriti opaske

- Razmotrit ćemo sve njihove opaske i donijeti odluku. Iz medija čujem da oni implementiraju neke projekte, ali nama, izuzev žalbi, ništa ne šalju. Ono što je veoma važno u cijeloj priči je činjenica da menadžment GIKIL-a još nije podnio zahtjev za dobivanje nove okolišne dozvole. Na njima je da podnesu ili ne podnesu zahtjev. No, ako 4. oktobra odbijemo njihovu žalbu, a ishod neću prejudicirati, federalna inspekcija ih od tog datuma pa u narednih 30 dana može zatvoriti – pojašnjava Đapo.

Zaštita okoliša

U GIKIL-u često navode da zapošljavaju 1.000 radnika i da su među najvećim izvoznicima u BiH. Ali, nedavna ekološka katastrofa bila je posljednje upozorenje za nadležne organe koji su obavezali GIKIL da sanira posljedice katastrofe, ali i da investira u zaštitu okoliša.

Energetika.ba / Avaz