Energetika.ba
Zaštita okoliša

Đapo sutra u Tarčinu na obilježavanju Svjetskog dana okoliša

Autor: Energetika.ba
Đapo sutra u Tarčinu na obilježavanju Svjetskog dana okoliša

Federalna ministrica okloliša i turizma Edita Đapo sutra će prisustvovati obilježavanju Svjetskog dana okoliša u Tarčinu, gdje će Program UN-a za okoliš/životnu sredinu (UNEP) upriličiti otvaranje drugog po redu Dana upravljača zaštićenih područja u BiH.

Tokom razgovora sa upravljačima zaštićenih područja u BiH ukazat će, kako je najavljeno, na ozbiljan problem zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom, koji stvara svakodnevnu prijetnju očuvanju biološke raznolikosti i kvaliteta pejzaža.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravitelja zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena trideset i tri prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

UNEP u saradnji sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH, saopćeno je iz UNEP-a u BiH.

Svjetski dan okoliša, koji se već 45 godina obilježava svakog 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Ovogodišnji moto je „Pobijedimo zagađenje plastikom".

Energetika.ba / FENA