Energetika.ba
Zaštita okoliša

Đozić: Ekosistem Spreče ugrožen, uginula sva riblja mlađ

Autor: Energetika.ba
Đozić: Ekosistem Spreče ugrožen, uginula sva riblja mlađ

U Lukavcu se danas vrši čišćenje terena i priprema za sanaciju na taložnici "Bijelo more" Fabrike sode "Sisecam Soda" gdje je jučer poslije podne došlo do rušenja spoljašnjeg zida u širini od skoro 30 metara, što je uzrokovalo izlivanje bazične tekućine na okolno zemljište i u rijeku Spreču.

Na terenu su federalni i kantonalni inspektori. S obzirom na to da su u vode I kategorije rijeke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospjele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posljedice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlaštenjima i proglasio je III stepen ugroženosti.

Stanovništvo koje koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini poziva se da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

Profesor Abdel Đozić sa Univerziteta u Tuzli je kazao kako je ekosistem rijeke Spreče značajno ugrožen.

"Ovo je nešto što se zove udarno opterečenje i taj dio u dužini nekoliko kilometara je bio potpuno bijel i ekosistem rijeke Spreče je značajno ugrožen. Šta to znači? Sva riblja mlađ koja se zatekla u tom dijelu rijeke je vjerovatno uginula", istakao je profesor.

Otrovne materije taložnika otpadnih voda Fabrike sode iz Lukavca sutra bi mogle da stignu rijekom Bosnom do Doboja, rekao je portparol Uprave civilne zaštite RS Željko Stojanović.

On je potvrdio da su otrovne materije rijekom Sprečom već stigle do Petrova.

"Jučer se desilo curenje, angažovali smo stručne ustanove da utvrde razloge zbog čega je došlo do havarije i da se uradi projekat sanacije toga dijela gdje je došlo do provaljivanja", kazao je Stojanović.

Dodao je kako inspektori uzimaju uzorke na terenu.

Stojanović je ponovio apel građanima da ne koriste vodu iz rijeke Spreče, kao i iz rijeke Bosne za navodnjavanje i tehničke namjene dok nadležne službe ne daju svoje mišljenje.

U "Vodama Srpske" ističu da je uzbuna pokrenuta i u sistemu Savske i Dunavske komisije kako bi bile upozorene i susjedne zemlje - Hrvatska i Srbija.

Energetika.ba / N1