Energetika.ba
Zaštita okoliša

Do 20. jula prve smjernice za sanaciju kontaminiranog zemljišta u 'Incelu'

Autor: Energetika.ba
Do 20. jula prve smjernice za sanaciju kontaminiranog zemljišta u 'Incelu'

Vlada Švedske i UNDP angažovali su eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjernice za dalje postupanje u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni „Incel“ u Banjoj Luci, rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

U tom ministarstvu danas je održan sastanak s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u "Incelu", a prisustvovali su predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, ekološki inspektor u Administrativnoj službi grada Banja Luka te Poslovne zone "Incel" i Instituta za zaštitu i ekologiju RS.

Golić je istakla da je neophodno napraviti zajednički plan aktivnosti svih nadležnih institucija, kako bi se blagovremeno definisao način sanacije kontaminiranog zemljišta, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Zatražila je od prisutnih da ekspertu švedske vlade i UNDP-a dostave rezultate i nalaze do sada preduzetih aktivnosti, kako bi najkasnije do 20. jula imali prve smjernice za dalje postupanje.

Ona je ponovila zahtjev svim nadležnim inspekcijama da redovno vrše kontrolu subjekata koji posluju na području Poslovne zone "Incel", a čije aktivnosti bi mogle dovesti do zagađivanja životne sredine.

Podsjetimo, da je ministrica Golić prije mjesec dana izjavila da zagađenja piralenom postoje na nekoliko lokacija u poslovnoj zoni u banjalučkom "Incelu".

Odgovarajući na pitanja poslanika 11. juna na sjednici Narodne skupštine RS-a, naglasila je da je u poslovnoj zoni “Incel” nekada radila hemijska industrija te da je to mjesto koje treba posebno opservirati i s njim posebno raditi.

- Činjenica je da su 1994. i 1995. godine ljudi tamo sjekli određene cijevi i smatramo da nije zagađena samo ta lokacija te da zagađenja postoje još na nekim drugim lokalitetima, u okviru te poslovne zone – rekla je Golić.

Energetika.ba / FENA