Energetika.ba
Zaštita okoliša

Džindić i Đapo sa Moranom: U fokusu klimatske promjene

Autor: Energetika.ba
Džindić i Đapo sa Moranom: U fokusu klimatske promjene

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, susreli su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa ambasadorom COP26 (Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021) za regiju Evrope, Centralne Azije, Turske i Irana Davidom Moranom.

Na sastanku je razgovarano o klimatskim promjenama, smanjenju emisije CO2, napretku BiH na tom polju, tranziciji na zelenu energiju, te predstojećoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (UNFCC), koja će biti održana u Glazgovu.

Riječ je o događaju od velikog značaja, na kojem će svjetski lideri i stručnjaci diskutovati o zajedničkim izazovima vezanim za klimatske promjene.

Ambasador Moran upoznao je ministra Džindića i ministricu Đapo o želji da i Bosna i Hercegovina ima svog predstavnika na ovom događaju.

Domaćini su upoznali ambasadora i predstavnike Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva o mjerama i aktivnostima koje poduzima Federacija BiH, a s ciljem zaštite okoliša i povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi da COP26 bude prekretnica u borbi čovječanstva protiv klimatskih promjena, a današnji sastanak u Vladi Federacije BiH dio je ambasadorove regionalne posjete državama Zapadnog Balkana.

Energetika.ba