Energetika.ba
Zaštita okoliša

EKO ZH provodi aktivnosti u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša

Autor: Energetika.ba
EKO ZH provodi aktivnosti u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava danas, 5. lipnja, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH provodi niz aktivnosti s ciljem povećanja svijesti kod djece, mladih i građana o očuvanju okoliša.

-Spomenuti dan obilježavamo kroz ukupnu inicijativu pokrenutu od strane EKO ZH i voditeljica Eko sekcija Druge Osnovne škole u Širokom Brijegu, uređivanje zelenih površina škole i pospješivanje istih kroz sadnju trajnica i zelenila, u suradnji s našim volonterima i djecom koja pohađaju navedenu školu, a sve kako bi osvijestili najmlađe o potrebi očuvanja okoliša i prirodne raznolikosti- kazala je projekt koordinatorica Udruge EKO ZH Lucija Kvesić.

Što se tiče pregleda stanja okoliša u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), Kvesić je kazala kako ono nije nimalo u zavidnoj poziciji te naglasila kako je uistinu potrebna promjena svijesti kod ljudi kako bi shvatili važnost ekosustava za bolji i kvalitetniji život svakog pojedinca.

Po njezinim riječima, cilj obilježavanja spomenutog dana je cjelokupna društvena osviještenost, jer samo savjestan pojedinac može dovesti do pozitivnog pomaka.

-Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane želi se potaknuti ljude da razmisle o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš. Trebamo misliti na generacije koje dolaze -poručila je Kvesić.

Udruga EKO ZH ujedno je i EKO HUB koji je formiran i financijski podržan u okviru programa „Misli o Prirodi“, za područje ZHŽ-a, koji se provodi s ciljem povećanja utjecaja civilnog društva u zaštiti okoliša, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini.

Inače, Udruga EKO ZH provodi projekte "Youth Drive" iz područja upravljanja otpadom vrijednog 250 tisuća eura, a u planu im je ostvariti mreže partnera, očuvati okoliš, upraviti otpadom i preći na održive izvore energije i slično.

-Naglasak projekta Youth Drive, koji se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje, uime Europske Unije, je na podizanju svijesti o značaju životne sredine, te osnaživanje zakonodavaca za djelovanje. U tijeku smo provedbe projektnih aktivnosti te možemo reći da je projekt prepoznat od lokalne zajednice, kao izuzetno kvalitetan temelj za ono što spremamo u budućnosti- zaključila je voditeljica.

Spomenuta Udruga djeluje od 2006. godine, a cilj joj je razvoj okoliša i kulture u ZHŽ-u. Trenutno ima šest stalno uposlenih i veliki broj volontera koji provode značajne projekte na području ZHŽ-a po pitanju okoliša i zaštite istog. Udruga je prepoznata od međunarodnih organizacija, lokalnih i državnih zajednica, kao kvalitetan i sposoban sudionik rada i provođenja aktivnosti u društvenoj zajednici, te pokretač konkretnih pozitivnih promjena.

Energetika.ba / FENA