Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekoforum Zenica: Građani BiH moraju imati pravo na čist zrak, vodu i tlo

Autor: Energetika.ba
Ekoforum Zenica: Građani BiH moraju imati pravo na čist zrak, vodu i tlo
Predsjednik Upravnog odbora Ekoforuma Zenica Samir Lemeš je kazao da pravo na čist okoliš nije osnovno ljudsko pravo po međunarodnim konvencijama, ali da postoji kampanja kojom se želi dopuniti univerzalna konvencija i sa tom stavkom.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba

"Postoje presude Evropskog suda za ljudska prava koje su bile u korst onih koji su bili žrtve zagađenja. Cilj ovog projekta i konferencije je da svima ukažemo koje raspoložive mehanizme, ali i pravne mehanizme, mogu iskoristiti kako bi zagađivači poštovali zakone, vlasti ih provodile, a građani zaštitili svoje zdravlje i prava", kazao je Lemeš.

Dodao je da Ekoforum od 2015. godine vodi pravne bitke protiv zagađivača zraka koje ni do danas nisu završene. Ističe da su neke presude i parnice završene, krivične prijave odbačene, a neke još uvijek u postupku žalbe. Čitav proces koji u našoj državi traje sporo i dugo, otežava dalji put da se pravda traži na međunarodnim sudovima.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba

"Moramo uključiti i druge subjekte kako bi došli do međunarodnih sudova, da BiH prodiše i da imamo zdrav okoliš bez obzira da li se radi o zagađenju vode, zraka, tla", dodao je Lemeš.

Ekoforum će sutra simbolično "pet do 12" pred zgradom Vlade ZDK održati performans, odnosno, koordiniranu aktivnost koja će se provesti u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, kako bi ukazali vlastima da ne čine dovoljno u zaštiti prava na čistu vodu.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba

"Od nadležnog kantonalnog minsitarstva zahtijevamo moratorij na gradnju MHE u skladu s odlukama Vlade FBiH kako ne bi došlo do prebacivanja odgovornosti u smislu da FBiH kaže da je donijela odluku, ali da dozvole izdaju kantoni, tražimo da zabrana bude jedinstvena na svim nivoima", zaključio je Lemeš.

Na kraju je kazao da zaštita prava građana od velikog značaja te da povećanje cijene računa električne energije u dijelu koji se odvaja za obnovljive izvore nije loše ukoliko će taj novac biti usmjeren na vjetroelektrane i solarne elektrane, a ne u džepove tajkuna koji grade MHE širom BiH.

Energetika.ba / Klix.ba