Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekološka katastrofa: Zagađeni rijeka Spreča i 10 hektara zemljišta

Autor: Energetika.ba
Ekološka katastrofa: Zagađeni rijeka Spreča i 10 hektara zemljišta

Inspektori federalnih i kantonalnih inspekcijskih službi od jutarnjih sati uzimaju nove uzorke vode iz rijeke Spreče u koju se jučer u poslijepodnevnim satima izlila incidentna bazična tekućina (pH12).

Prema preliminarnim rezultatima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, jučer u poslijepodnevnim satima na taložnici "Bijelo more" Fabrike sode "Sisecam Soda" u Lukavcu došlo je do rušenja vanjskog zida u širini od skoro 30 metara, što je uzrokovalo izlijevanje hemijskih materija na okolno zemljište.

Hemijskim materijama, prema prvim informacijama, zagađena je rijeka i blizu deset hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iz Civilne zaštite TK su istakli i da je nakon izlijevanja hemijskih materija došlo do velikog zagađenja Spreče, zbog čega se Lukavčanima poručuje da vodu iz rijeke ne koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Jutro kasnije na terenu su pored federalnih i kantonalnih inspektora koji uzimaju uzorke vode, prisutne i stručne ekipe koje trenutno rade na čišćenju terena te njegovoj pripremi za sanaciju.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz kompanije "Sisecam Soda" Lukavac u toku je izrada projektnog plana sanacije, a kojoj će se pristupiti nakon što sve stručne ekipe obave svoje dijelove posla.

U foto galeriji donosimo kako izgleda trenutno stanje u krugu "Bijelog mora".

Energetika.ba / Klix.ba