Energetika.ba
Švedska

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

Autor: Energetika.ba
Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina
Foto: Unsplash

Istraživači sa Univerziteta u Linköping u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina, koja može da se napuni više od 8.000 puta prije nego što joj performanse padnu na 80 posto. Cilj im je da obezbijede jeftine i održive baterije u zemljama u kojima je pristup električnoj energiji ograničen.

Grupa na čelu sa profesorom Reverantom Krispinom sa Univerziteta u Linköping na jugu Švedske razvila je sa kolegama sa univerzitetâ Karlstad i Čalmers bateriju od dva isplativa i ekološki prihvatljiva materijala – cinka i lignina. Njena gustina energije je uporediva sa olovno-kiselinskim baterijama, ali za razliku od njih ne sadrži olovo i nije toksična.

„Solarni paneli su postali relativno jeftini i mnogi ljudi u zemljama sa niskim prihodima su ih usvojili. Međutim, u blizini ekvatora sunce zalazi oko 18 sati, ostavljajući domaćinstva i preduzeća bez struje. Nadamo se da će ova tehnologija baterija, čak i sa nižim performansama od skupih litijum-jonskih baterija, na kraju ponuditi rješenje za ove situacije“, kaže Krispin.

Za razliku baterija na bazi cinka koje su trenutno na tržištu i isprazne se za samo nekoliko sati, cink-ligninska baterija zadržava energiju otprilike sedmicu dana. Lignin je kompleksni polimer aromatičnih alkohola. Najčešće se dobija iz drveta i integralni je deo sekundarnih ćelijskih zidova biljaka i nekih algi.

Problem sa cinkovim baterijama prvenstveno je slaba izdržljivost zbog reakcije cinka sa vodom u rastvoru elektrolita u uređaju. Ovo je čini u suštini neupotrebljivom, prenosi Balkan Green Energy News.

Istraživači su korištenjem supstance na bazi kalijum-poliakrilata uspeli da stabilizuju cink. Ova baterija se može koristiti i više od 8.000 ciklusa prije nego što joj performanse oslabe na 80 posto.

Cink-lignin baterije moguća altenativa litijum-jonskim baterijama
„Iako su litijum-jonske baterije korisne kada se njima pravilno rukuje, one mogu biti eksplozivne, izazovne za recikliranje i problematične u pogledu pitanja životne sredine i ljudskih prava kada se ekstrahuju specifični elementi poput kobalta. Stoga, naša održiva baterija nudi obećavajuću alternativu ukoliko gustina energije nije najvažnija“, rekao je jedan od istraživača Ziauddin Khan.

On dodaje da su cink i lignin vrlo jeftini, a da se baterija lako reciklira. „Ako izračunate cijenu po ciklusu korištenja, to postaje izuzetno jeftina baterija u poređenju sa litijum-jonskim baterijama“, ističe Khan.

Nove cinkove baterije su male, ali istraživači vjeruju da mogu da naprave bateriju veličine automobilske.

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina
Reverant Krispin tvrdi da Švedska kao zemlja inovacija može da pomogne drugim nacijama u usvajanju održivijih alternativa.

„Možemo da smatramo svojom dužnošću da pomognemo zemljama sa niskim prihodima da izbjegnu da naprave iste greške kao mi. Kada izgrade svoju infrastrukturu, moraju odmah da počnu sa zelenom tehnologijom. Ako se uvede neodrživa tehnologija, koristit će je milijarde ljudi, što će dovesti do klimatske katastrofe“, naglasio je.