Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekolozi: Budućnost NP Sutjeska zavisi od naše odgovornosti

Autor: Energetika.ba
Ekolozi: Budućnost NP Sutjeska zavisi od naše odgovornosti

Publikacija ''Biodiverzitet jezera Nacionalnog parka Sutjeska i preporuke za njihovo održivo upravljanje'' predstavljena je danas u prostorijama Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci.

Fokus naučnih istraživanja realizovanih u ljeto 2016. godine, koji su dio ove publikacije, bio je na pet jezera: Donje i Gornje Bare, Crno, Bijelo i Orlovačko jezero. Ispitano je prisustvo različitih grupa organizama i kvalitet vode, a pronađene su i nove vrste, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

- S više od 900 nalaza oko 370 taksona ovim istraživanjem još jednom potvrđujemo bogatstvo biodiverziteta ovog područja, ali i ukazujemo na značaj pravilnog upravljanja Nacionalnim parkom i svim njegovim vrijednostima. Zelengora spada u najinteresantije i najdragocjenije planine Dinarida, dok njena glacijalna jezera, tzv. 'gorske oči' vijekovima pružaju uslove za život rijetkim i osjetljivim organizmima. Da li će to tako i ostati, zavisi isključivo od naše odgovornosti i spremnosti da očuvamo neprocjenjivu prirodu koju imamo - istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Tvrde da su prethodni naučni podaci istraživana jezera šturi, zastarjeli ili uopšte ne postoje, te je od izuzetne važnosti da se buduća istaživanja podrže i realizuju, ne samo u zaštićenim područjima, već širom naše zemlje.

Energetika.ba / FENA