Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekolozi: Puštanje u rad HE 'Medna' je početak kraja rijeke Sane

Autor: Energetika.ba
Ekolozi: Puštanje u rad HE 'Medna' je početak kraja rijeke Sane

Iz Koalicije za Sanu danas su, povodom puštanja u rad male hidroelektrane "Medna", ukazali da je „to početak kraja jedne od najpitkijih i najčišćih rijeka, čije ime znači zdravlje“.

-Simbolično smo prije najavljenog puštanja u rad hidroelektrane "Medna" obilježili početak uništenja rijeke Sane. Želimo da razotkrijemo laži i obećanja, jer ova hidroelektrana neće donijeti nikakvo dobro. Protiv hidroelektrane "Medna" smo se sa lokalnom zajednicom od početka oštro borili, međutim, interes investitora je bio veći – navela je Nataša Crnković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Iz te ekološke organizacije tvrde da uništavanje rijeke Sane povlači niz neodgovornosti sa ekološkog, ekonomskog, pravnog i moralnog aspekta.

I Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu osporava ekonomsku opravdanost tog projekta.

- Odobravanje subvencija austrijsko-njemačkoj firmi 'Kelag', ili tačnije, davanje novca građana naše zemlje, smatramo pljačkom sopstvenog naroda. Ekonomskom studijom je dokazano da država gubi od više od 1.000.000 KM. Svakako, gubimo i mnogo više, prirodu i zdravlje ljudi – ustvrdio je Krivić.

Obećanja da će "Medna" osigurati nova radna mjesta nestaju, kako tvrde ekolozi, isto kao što će i Sana da nestaje u cijevima.

-Uništavanje rijeke Sane neće proći neopaženo, jer Koalicija za Sanu planira da vrši monitoring rada te hidroelektrane i njen uticaj na životnu sredinu, ali i da pokrene ponovo proceduru za zaštitu izvorišta Sane – navode iz te koaliciju, koju čine 23 udruženja iz osam gradova u slivu rijeke.

Otvaranje mini hidroelektrane (MHE) "Medna" u Donjim Vrbljanima u općini Ribnik, u koju je uloženo više od 20 miliona eura, zakazano je za danas.

Izgradnja tog projekta je počela 2014. godine, a planirana snaga elektrane je 4,9 megavata.

Energetika.ba / FENA