Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekolozi u Hercegovini nakon presude: Pravda je spora, ali dostižna

Autor: Energetika.ba
Ekolozi u Hercegovini nakon presude: Pravda je spora, ali dostižna

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je poništio dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na lokalitetu Bunski kanali u Mostaru.

Presudom je naloženo da se postupak mora provesti ponovo zbog neregularnosti prilikom izdavanja i zanemarivanja činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu te žalba na presudu nije dozvoljena. Ovo je veliki uspjeh Ekološkog udruženja "Majski cvijet" i Omladinskog kluba "Novi val", koji se godinama bore protiv izgradnje objekata na Bunskim kanalima - zakonom zaštićenim spomenicima prirode.

Predsjednik Udruženja "Majski cvijet" Oliver Arapović podsjetio je na tok kompletnog procesa, posebno ističući i kako su vlasti u HNK-a bez saglasnosti lokalne zajednice dodijelile koncesiju.

"Nakon što smo uočili niz nepravilnosti, tužili smo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH te smo posebno istaknuli javnu raspravu na Buni iz 2015. s krivotvorenim zapisnikom i brojnim drugim nepravilnostima. Pokrenuli smo i peticiju te prikupili više od pet hiljada potpisa, koje smo kasnije dostavili Odjelu za urbanizam i građenje Mostara, pošto je investitor bio predao zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti. Odjel je obustavio proces te je u martu 2019. odbio izdati i urbanističku saglasnost. Uslijedila je žalba, da bi drugostepeni organ - Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK-a poništilo sve zbog neregularnosti u postupku", rekao je.

Kazao je i da je pravda uvijek spora, ali i dostižna te zahvalio svim organizacijama koje su bile uz dva udruženja i pomogle im u njihovoj borbi.

Zadovoljstvo ne kriju ni u Omladinskom klubu "Novi val". Predsjednik Adnan Đuliman rekao je da nikada neće moći razumjeti šta je moglo navesti investitore na uništenje takvog bisera, ponavljajući kako ekolozi nisu protivnici građenja infrastrukturnih objekata, ali...

"Važno je da se provode zakoni ove države i poštuje glas ili volja građana. Lokalna zajednica o svemu se mora pitati. Evidentna je činjenica da su sa svih strana napadnute naše rijeke. Jasno je da Bosna i Hercegovina polako ostaje bez vodnih resursa. Pravda ipak postoji i za nju se treba boriti. Ministrica Edita Đapo jučer je izjavila da je raduje što postoje udruženja i organizacije koje ukazuju na nepravilnosti, a mi sa ovog mjesta kažemo da nam je drago zbog te izjave. Ne smijemo dozvoliti da se sve uništava", izjavio je Đuliman i zahvalio se svim ljudima koji su bili uz ekologe iz Hercegovine, a lista je, kako je rekao, zaista dugačka.

Energetika.ba / AA