Energetika.ba
Zaštita okoliša

Emisija ugljendioksida ove godine blago povećana uprkos manjem korištenju uglja

Autor: Energetika.ba
Emisija ugljendioksida ove godine blago povećana uprkos manjem korištenju uglja

Naučnici tvrde da je emisija ugljendioksida ove godine blago povećana uprkos manjem korištenju uglja, javlja BBC.

Godišnja analiza Global Carbon Projecta, koja se odnosi na emisiju, pokazuje da je CO2 povećan za 0,6 posto u ovoj godini. Povrećanje je rezultat jakog rasta korištenja nafte i plina. Od Pariskog dogovora 2015. godine emisija CO2 je povećana za 4 posto.

Prošle godine je emisija povećana za 3 posto, a velika potražnja za ugljem u Kini je glavni faktor. Povećana je i potražnja za naftom zbog rasta globalnog tržišta automobila, posebno SUV-ova.

Ove godine je rast skroman, ako se uopće može nazvati rastom, jer je granica za grešku velika.

Dok je globalna emisija prouzrokovana korištenjem uglja pala za nešto manje od 1 posto, značajan pad je zabilježen u SAD-u i širom Evropske unije, možda i do 10 posto. Smanjenje korištenja uglja kao izvora energije je rezultiralo kontinuiranim rastom potrošnje nafte i plina. Upotreba plina je porasla za 2,6 posto, a porasla je i upotreba obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i solarna energija.

Emisija CO2 u SAD-u svake godine pada za 1 posto od 2005. godine, a taj trend se nastavio i ove godine.

Očekuje se da će se emisija CO2 u Kini povećati za 2,6 posto, ali bi bila i veća da nije usporenog ekonomskog rasta i slabije potražnje za električnom energijom.

U Indiji je slabiji ekonomski rast rezultirao mnogo manjim rastom emisije koji iznosi 1,8 posto u poređenju s uobičajenim rastom od 5,1 posto.

Energetika.ba