Energetika.ba
Brisel

EU postigla sporazum o jačanju standarda kvaliteta zraka

Autor: Energetika.ba
EU postigla sporazum o jačanju standarda kvaliteta zraka
Foto: Unsplash

Evropski parlament i zemlje članice EU postigli su u utorak navečer sporazum o jačanju standarda kvaliteta zraka u 27-članoj uniji, navodi se u saopćenju.

Nova pravila postavljaju standarde kvaliteta zraka za 2030. godinu u obliku granica zagađivača i ciljnih vrijednosti koje su bliže smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Evropska agencija za životnu sredinu saopćila je u novembru da je zagađenje uzrokovano finim česticama (PM2,5), koje posebno pogađaju osobe sa srčanim oboljenjima, dovelo do 253.000 smrtnih slučajeva u EU u 2021. Zagađenje dušikovim dioksidom (NO2), najštetnije za osobe s dijabetesom, rezultiralo je s 52.000 smrtnih slučajeva, a kratkotrajna izloženost ozonu (O3) dovela je do 22.000 smrti.

Prema privedenom sporazumu od utorka, godišnje granice za PM2,5 i NO2 bi se smanjile sa 25 µg/m³ na 10 µg/m³ i sa 40 µg/m³ na 20 µg/m³.

Sporazum daje državama članicama mogućnost da do 31. januara 2029. godine, iz određenih razloga i pod strogim uslovima, zatraže odgodu roka za dostizanje graničnih vrijednosti kvaliteta zraka, piše Fena.

Dogovor moraju formalno da potvrde Evropski parlament i Vijeće, a zatim će proći kroz proceduru usvajanja, prenosi Reuters.