Energetika.ba
Zaštita okoliša

Europska unija podržala mlade eko aktiviste iz Jablanice

Autor: Energetika.ba
Europska unija podržala mlade eko aktiviste iz Jablanice

Učenici Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada.

Ovo je jedna je od pet osnovnih škola iz BiH i Crne Gore, uključenih u projekt "Zajednički napori za 5% manje otpada", a čiji su učenici snimili video koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao "LiNK" Mostar.

Svaka od škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji, stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke, a mlade sudionike obradovati vrijednim nagradama.

"Pomozite mladim eko pjesnicima iz Jablanice da se njihova poruka čuje, podijelite video među svojim prijateljima i pomozite da do kraja 2021. godine imamo pet posto manje otpada i pet posto više reciklaže", navodi se u priopćenju.

Projekt "Zajednički napori za 5% manje otpada" za cilj ima razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za pet posto do kraja 2021. godine.

Kroz projekt se također radi i na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.

Europska unija financira projekt s 493.000 eura, a provode ga udruženje LiNK u partnerstvu s općinom Jablanica, općinom Šavnik i Udruženjem Matica iz Pljevalja, stoji u priopćenju.

Energetika.ba / FENA