Energetika.ba
Zaštita okoliša

Europski dan parkova: Zdravi parkovi, zdravi ljudi

Autor: Energetika.ba
Europski dan parkova: Zdravi parkovi, zdravi ljudi

U povodu Europskog dana parkova, koji se obilježava 24. svibnja, iz Parkova Dinarida poručuju kako parkovi ne štite samo prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne pogodnosti kao što je očuvanje bioraznolikosti, staništa biljaka i životinja, dobrobiti za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini.

Iz Parkova napominju kako je boravak u prirodi neophodan čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, dok je zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike važnosti stvoriti više prilika za boravak građana u prirodi.

Izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak pozvao je posjetitelje da se 24. svibnja vrate u parkove.

"Pozivamo sve posjetitelje zaštićenih područja da u narednim mjesecima iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posjetiteljima. To se, osim poštovanjem općih mjera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posjete, izbjegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposjećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno bih istaknuo potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – 'ne ostavljam ništa iza sebe', odnosno odlaganjem otpada na propisan način", istaknuo je Mrdak.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promovira se pod sloganom "Zdravi parkovi, zdravi ljudi", jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

"Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastavit će pružati brojne usluge ekosustava, u koje spadaju i pogodnosti za ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno osigurati njihovo adekvatno financiranje koje će potom biti usmjereno prema poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mjere za očuvanje javnog zdravlja", kazao je voditelj WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Europski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Europe, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Švedskoj. U regiji ovaj datum se obilježava još od 2001. godine (Srbija), priopćeno je iz Parkova Dinarida.

Energetika.ba / FENA