Energetika.ba
podaci eurostata

Evropska Unija: Investicije od 67 milijardi eura u zaštitu životne sredine u 2023. godini

Autor: Energetika.ba
Evropska Unija: Investicije od 67 milijardi eura u zaštitu životne sredine u 2023. godini
Foto: Ilustracija

Procjena je da su 2023. godine zemlje Evropske unije uložile oko 67 milijardi eura u sredstva koja su neophodna za pružanje usluga zaštite životne sredine, objavio je juče Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da su ove usluge podrazumijevale ulaganja u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vozila za transport otpada, kupovinu zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata ili čistiju opremu za proizvodnju.

Navodi se da su od pomenutog iznosa oko 40 milijardi eura potrošile korporacije, kako specijalizovani pružaoci usluga zaštite životne sredine, kao na primjer privatne kompanije koje se bave prikupljanjem i preradom otpada i kanalizacijom, prenosi Bankar me.

Od tih 60 posto ukupnih investicija država EU dio novca potrošile su i korporacije koje nijesu specijalizovani proizvođači, ali kupuju tehnologije i opremu koja smanjuje pritiske na životnu sredinu koji proizilaze iz njihovog proizvodnog procesa. Preostalih 40 posto investicija činili su opšti državni i neprofitni sektor.

Ulaganja u zaštitu životne sredine u ukupnim investicijama 2023. u zemljama EU iznosila su oko 1,8 posto. Najveći iznos investicija odnosio se na otpadne vode (41,6 odsto) i usluge upravljanja otpadom (26,6).

Zaštita vazduha činila je 10,4 posto ulaganja u zaštitu životne sredine, a opšta uprava za životnu sredinu, istraživanje i razvoj, kao i zaštita od zračenja oko 8,4 posto.

Slijede zaštita biodiverziteta i predjela (6,4), zaštita zemljišta i podzemnih voda za (5,6) i smanjenje buke (1,1), napominje Eurostat.