Energetika.ba
Zaštita okoliša

Evropska unija predlaže strožije zakone kao mjeru protiv zagađenja zraka

Autor: Energetika.ba
Evropska unija predlaže strožije zakone kao mjeru protiv zagađenja zraka

Evropska unija će u predložiti strožija pravna ograničenja za zagađeni zrak i pravila prema kojima će farmaceutske kompanije plaćati čišćenje otpadnih voda zagađenih njihovim proizvodima, rekao je najviši dužnosnik EU-a za zaštitu okoliša.

"Zagađenje zraka i dalje je najveća ekološka prijetnja našem zdravlju. Utjecaji su gori za najugroženije - djecu, starije osobe, osobe s određenim zdravstvenim problemima", rekao je povjerenik EU za okoliš Virginijus Sinkevicius.

Evropska komisija predložit će tri zakona usmjerena na onečišćenje zraka i vode. Među njima je i zahtjev da do 2030. godine zemlje EU-a moraju ispuniti nova pravno obvezujuća ograničenja onečišćenja zraka u EU koja će biti bližapreporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO je prošle godine pooštrio svoje smjernice za kvalitetu zraka, nadajući se da će potaknuti zemlje na čistu energiju i spriječiti smrti uzrokovane zagađenim zrakom. Zagađenje zraka uzrokuje 300.000 preuranjenih smrti u Evropi svake godine. Sinkevicius je rekao da bi strožija pravila EU-a mogla smanjiti takve smrtne slučajeve za 70 posto u sljedećih deset godina.

Dugotrajna izloženost zagađivačima zraka, poput čestica iz industrije i dušikovog dioksida iz saobraćaja, može uzrokovati dijabetes, plućne bolesti i rak. Nakon što novi zakoni budu predloženi, zemlje EU-a i Evropski parlament moraju pregovarati i odobriti ih.

Kvaliteta zraka u Evropi poboljšala se tokom posljednjeg desetljeća, ali mnoge zemlje još uvijek krše trenutna ograničenja EU-a. Evropski sud pravde proglasio je zemlje, uključujući Francusku, Poljsku, Italiju i Rumuniju, krivima za nezakonito onečišćenje zraka, u slučajevima koje je pokrenula Evropska komisija.

Sinkevicius je poručio da će nova pravila EU-a također osigurati da građani mogu tražiti odštetu ako njihovo zdravlje bude ugroženo zbog nezakonitog onečišćenja zraka. Drugi prijedlog bi kompanije učinio odgovornima za dio troškova čišćenja onečišćenja koje njihovi proizvodi ispuštaju u otpadne vode diljem EU, ovaj potez bi bio najviše usmjeren na farmaceutsku i kozmetičku industriju.

"Na taj način izbjegavamo da porezni obveznici moraju platiti te troškove u cijelosti", dodao je Sinkevicius.

Energetika.ba