Energetika.ba
Prijetnja okolišu

Evropski poslanici zalažu se za jačanje zakona o zagađenju mikroplastikom

Autor: Energetika.ba
Evropski poslanici zalažu se za jačanje zakona o zagađenju mikroplastikom
Agencije

Neki poslanici Evropske unije zalažu se za jačanje planiranog zakona o zagađenju mikroplastikom, nakon što su milioni plastičnih peleta izbačeni na obalu španske sjeverozapadne regije Galicije.

Sitni plastični peleti koriste se za proizvodnju svakodnevnih predmeta od boca za vodu do vrećica za kupovinu. Oni su također prijetnja okolišu, povećavajući pošast plastike u oceanima - i otežavajući čišćenje zbog svojih malih dimenzija.

EU razvija zakon za sprečavanje prosipanja peleta, od kojih se 176.000 metričkih tona slučajno ispusti svake godine, navodi Evropska agencija za hemikalije.

Joao Albuquerque, vodeći pregovarač Evropskog parlamenta o novom zakonu, kazao je u četvrtak da je predložio proširenje zahtjeva za kompanije kako bi spriječile izlijevanje tako da bi se uključio i sektor saobraćaja - posebno nakon incidenta u Galiciji.

- To je postalo izuzetno hitno. Ove drame skoro uvijek se mogu izbjeći - rekao je Albuquerque na sastanku odbora Evropskog parlamenta.

Njegov prijedlog također bi proširio zakon kako bi obuhvatio ne samo pelete, nego i plastične ljuspice, prah i prašinu koji se koriste u njihovoj proizvodnji.

Parlament se utrkuje da usaglasi svoju pregovaračku poziciju, kako bi pregovorima sa zemljama EU dali priliku da se završe prije izbora za EU u junu.

Zeleni i liberalni poslanici podržali su u četvrtak oštrije mjere. Evropska narodna partija desnog centra opirala se nekima, uključujući pokušaj Albuquerquea da poveća broj obuhvaćenih kompanija.

Milioni peleta ispranih u Španiji došli su iz barem jednog kontejnera koji je prošlog mjeseca pao s broda na obali susjednog Portugala.

Mikroplastika je pronađena u ljudskom tijelu, polarnom morskom ledu i najvećim okeanskim dubinama i može ubiti ptice i kornjače koje je jedu.

Evropska komisija je saopćila da je u njenom prvobitnom prijedlogu zakona izostavljen pomorski saobraćaj jer se ekološkim pitanjima u međunarodnom pomorstvu bavi Međunarodna pomorska organizacija. Sugerira se, međutim, da bi zakon mogao biti ojačan kako bi barem pokrio zagađenje plastikom od putovanja unutar EU, prenosi Reuters.