Energetika.ba
Zaštita okoliša

Fondacija Leonarda DiCaprija donirat će 5 miliona dolara za obnovu šuma Amazonije

Autor: Energetika.ba
Fondacija Leonarda DiCaprija donirat će 5 miliona dolara za obnovu šuma Amazonije

Amazonske šume zahvatile su ogromni požari, što je izazvalo veliku zabrinutost kod mnogih ljudi, a na ovu tešku situaciju nisu ostale imune ni brojne slavne ličnosti.

Fondacija za očuvanje životne sredine "Alijansa za Zemlju", iza koje stoji holivudski glumac Leonardo DiCaprio, donirat će pet miliona dolara kako bi se sanirala šteta nakon stravične vatrene stihije.

Iz ove organizacije objavili su poziv za donacije u cilju obnove brazilskih šuma. Kako se navodi, novac će biti distribuiran u pet lokalnih organizacija koje se bave pitanjem šumskih požara.

Sve se čini kako bi se požari u Amazoniji zaustavili. Brazilske vlasti angažirale su čak 44.000 vojnika kako bi pomogli u gašenju vatrene stihije.

"Pravi junaci požara su vatrogasci. U Amazonu često rade samo sa mačetama i malim rezervoarima za suzbijanje vatre. Radio sam s njima u istočnom Brazilu 2017. godine. Bilo je naporno i ponekad beznadno. Neki od njih bili su plemići Guajajare koji su svoj život posvetili zaštiti onoga što je ostalo od šuma njihovih predaka, a neki od njih su ubijeni zbog pokušaja. Bilo je brutalno i tragično i svi bismo im se trebali klanjati zbog onoga što rade", poručio je DiCaprio na Instagramu.

Energetika.ba