Energetika.ba
Zaštita okoliša

Formiran ekspertski tim za borbu BiH protiv odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Autor: Energetika.ba
Formiran ekspertski tim za borbu BiH protiv odlaganja otpada na Trgovskoj gori

Na prvom sastanku Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore konstituisan je ekspertski tim kako bi se pripremio adekvatan odgovor, jer je za BiH neprihvatljiva namjera Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom skladišti radioaktivni otpad.

U ekspertskom timu je 21 osoba iz nadležnih ministarstava i oblasti, profesori, predstavnici parlamentarnog Kluba Zelenih, kao i predstavnici općine Novi Grad (Bosanski Novi) i Unsko-sanskog katona.

Na čelu ekspertskog tima bit će Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini.

-Potpuno smo posvećeni tome da implementiramo sve stavove nadležnih institucija u BiH, koje imaju jedinstven stav da je potrebno iskoristiti sve naše kapacitete, stručne, naučne i pravne, kako bi onemogućili hrvatsku stranu da na lokalitetu Trgovska gora napravi odlagalište, čime bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 građana u toj regiji iz 13 općina oba entiteta na prostoru BiH – rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji je član Koordinacinog tima, zajedno sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo i ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Na prvom sastanku Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore danas u Banjoj Luci razgovarano je i o konstituisanju pravnog tima, čiji članovi će biti predložili u narednih 15 dana.

-Apelovat će se na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković da pokrene diplomatske aktivnosti u kontaktima s Hrvatskom i da članovi Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine ragovaraju s hrvatskim vlastima i istaknu da je za BiH neprihvatljivo odlaganje otpada u Trgovskoj gori u neposrednoj blizini bh.granice – rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je dodala da je po zadnjim informacijama Hrvatska poništila javni poziv za izbor konsultanske kuće koja bi trebalo da se bavi izradom studije uticaja na životnu sredinu.

Razlog za to, kaže, nije poznat, a Golić ističe da ne zna koje su dalje namjere Hrvatske.

-Pravna bitka tek prestoji, ukoliko vlasti Hrvatske ne odustanu od odlaganja radioaktivnog otpada na prostoru Trgovske gore i ne iznađu drugu lokaciju– rekla je ona.

Predstavnik Zelenog kluba – međuparlamentarne grupe poslanika Saša Magazinović kaže da je učinjeno mnogo više u zadnjih nekoliko mjeseci, nego ranijih godina.

-Nije dovoljno izreći svoj stav da se problem riješi, već treba ići u operacionalizaciju, u čemu do sada nismo bili uspješni. Zato pozdravljam ove aktivnosti, prvenstveno da se u sve uključuje struka i ostali zainteresovani - rekao je Magazinović.

Energetika.ba / FENA