Energetika.ba
Zaštita okoliša

Germain, Forto i Hagler razgovarali o mogućim rješenjima kvalitete zraka u KS

Autor: Energetika.ba
Germain, Forto i Hagler razgovarali o mogućim rješenjima kvalitete zraka u KS

Kako bi skrenula pažnju javnosti na problem zagađenja zraka u BiH i moguća rješenja za taj problem, zamjenica ambasadora SAD-a Ellen Germain ugostila je na radnom ručku premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i gostujuću naučnicu iz američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) dr. Gayle Hagler.

Tom prilikom, Hagler je prezentirala sažetak istraživačkog projekta o nivou zagađenja zraka koji je EPA uradila u partnerstvu sa Ambasadom SAD-a u BiH, a koji je počeo postavljanjem opreme za mjerenje nivoa zagađenja zraka na zgradu Ambasade u maju 2018. godine.

Zamjenica ambasadora Germain prezentirala je i preporuke i prijedloge Koordinacijske grupe za kvalitet zraka - grupe koju predvodi Ambasada SAD-a, a čine je predstavnici međunarodne zajednice i civilnog društva - za poboljšanje hitnih mjera protiv zagađenja zraka u KS.

Preporuke uključuju smanjenje nivoa koncentracije zagađivača zraka pri kojem se aktiviraju hitne mjere, automatsko aktiviranje hitnih mjera umjesto sazivanja sastanka relevantnih ministarstava kako bi se razmatrala implementacija.

Jedna od mjera je i unapređenje komunikacije sa javnosti u slučajevima kada visoko zagađenje zraka dosegne upozoravajuće i alarmantne razine.

Grupa je također razmatrala i određene preporuke Evropske unije a koje se tiču unapređenja hitnih mjera.

Zamjenica ambasadora Germain je uime Koordinacijske grupe za kvalitet zraka izrazila spremnost za podršku Vladi KS za korištenje te grupe kao foruma za koordinaciju i komunikaciju u vezi s kvalitetom zraka u BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Energetika.ba / FENA