Energetika.ba
Zaštita okoliša

Glavna elektrana u Tel Avivu će biti trajno isključena

Autor: Energetika.ba
Glavna elektrana u Tel Avivu će biti trajno isključena
Foto: Flash90

Izraelsko ministarstvo energetike saopćilo je u utorak da se glavna elektrana u Tel Avivu više neće koristiti za proizvodnju električne energije, već će umjesto toga biti pretvorena u ekološki prihvatljiviji kompleks sa skladištem energije.

Elektrana u Readingu je prvi put izgrađena prije skoro jednog stoljeća uz obalu Tel Aviva i bila je oslonac gradskog horizonta koji je rastao oko nje, iako se strujom sve više isporučuje iz drugih područja kako je potražnja rasla, piše Reuters.

Reading ima proizvodni kapacitet od 428 megavata. Trebalo je da bude prodata zajedno sa drugim elektranama u vladinoj privatizaciji, ali je ostala u rukama državne Israel Electric Corp. Fabrika je bila van mreže oko godinu dana zbog uklanjanja azbesta i trebalo je da ponovo pokrene proizvodnju 2026. godine, rekli su zvaničnici.

Sada neće biti ponovo otvoren, navodi se u saopćenju Ministarstva energetike.

Umjesto toga, kompleks će se koristiti za skladištenje energije i kao mjesto prijema za podmorski kabl koji dovodi električnu energiju iz južnog Izraela, saopćilo je ministarstvo. Dio područja će se također koristiti za proširenje plaže u Tel Avivu.