Energetika.ba
Zaštita okoliša

Golić: Park prirode "Una" kao brana odlaganju nuklearnog otpada

Autor: Energetika.ba
Golić: Park prirode "Una" kao brana odlaganju nuklearnog otpada

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas Srni u Kostajnici da je Vlada Srpske proglasila Park prirode "Una" kao još jedan odbrambeni mehanizam u borbi sa Hrvatskom protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa četiri opštine u Srpskoj i pet u FBiH.
"Zaštitili smo rijeku Unu u dužini od 95 kilometara", naglasila je Golićeva.

Ona je istakla da su predstavnici ministarstva uvjerili načelnika opštine Kostajnica Dragu Bundala da ovaj park ne može ugroziti privredne aktivnosti u Kostajnici, te dodala da on, kao odgovoran načelnik, neće dozvoliti da zagađivači narušavaju životnu sredinu u koritu rijeke Une.

Na sastanku Golićeve i načelnika opštine Kostajnica dogovoreno je da će predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog, istorijskog i kulturnog nasljeđa predstaviti Skupštini opštine Kostajnica Park prirode "Una".

"Park prirode, koji mnogo znači za Republiku Srpsku, biće predstavljen odbornicima Skupštine opštine Kostajnica i vidjeće se da on neće ugroziti drvoprerađivačku, tekstilnu i metalnu industriju koje su dominantne u Kostajnici", istakla je Golićeva

Ona je dodala da je sa načelnikom opštine Kostajnica razgovarala i o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i građenju koji se odnosi na postepeno uvođenje elektronskih građevinskih dozvola i uklanjanje i smanjivanje barijera da bi investitori i građani lakše došli do odobrenja za građenje.

"Objasnili smo šta je predviđeno ovim zakonskim rješenjem i pomenuli načelniku da elektronska građevinska dozvola za početak neće biti imperativ, moći će ići kao jednošalterski sistem, ali bilo bi bolje kad bismo se u svim opštinama elektronski uvezali", kaže Golićeva.

Ona je najavila da će prvoj narednoj skupštini još jednom biti dostavljen zakon o legalizaciji tako da bi za sve objekte koji nisu legalizovani to moglo da se učini pod određenim uslovima.

"U tu svrhu opštine će morati u budžetima imati subvencije za beneficije i povlastice kada su u pitanju porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi do četvrte kategorije. Opština Kostajnica uglavnom je riješila pitanje legalizacije", dodala je ona.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo izrazio je zadovoljstvo posjetom resornog ministra jer je dogovoreno da objekat kostajničke osnovne škole bude uvršten u projekat energetske efikasnosti.

"Osnovna škola `Petar Mećava` biće uvrštena u projekat energetske efikasnosti. Zamolili smo Golićevu da u projekat bude uvrštena i zgrada u kojoj su smještene gradska biblioteka i bioskopska sala. Ona je rekla da to zavisi od broja prijavljenih opština i mogućnosti jer je cilj resornog ministarstva da u svakoj opštini bar jedan objekat bude energetski obnovljen", istakao je Bundalo.

Prema njegovim riječima, legalizacija objekata u opštini Kostajnica urađena je na adekvatan i kvalitetan način, a opštinska uprava će nastaviti da postupa u skladu sa aktivnostima resornog ministarstva.

Energetika.ba / SRNA