Energetika.ba
Zaštita okoliša

Gradovi u Njemačkoj mogu zabraniti upotrebu dizel automobila

Autor: Energetika.ba
Gradovi u Njemačkoj mogu zabraniti upotrebu dizel automobila

Jedan od najviših sudova u Njemačkoj presudio je da se vozila koja u velikoj mjeri zagađuju okolinu mogu zabraniti u urbanim centrima Stuttgarta i Dusseldorfa. Ova presuda mogla bi prouzrokovati saobraćajni haos i dramatično pogoditi vozače dizel automobila.

Aktivisti za zaštitu životne sredine tužili su desetine njemačkih gradova, tvrdeći kako imaju dužnost smanjiti prekomjerno zagađenje vazduha kako bi zaštitili zdravlje ljudi. Kompletan slučaj prvo je pokrenula grupa za zaštitu okoline pod nazivom DUH.

Dizelski automobili emituju azotne okside ili NOx, koji izazivaju respiratorne bolesti i hiljade preuranjenih smrtnih slučajeva na godišnjem nivou.

Prema podacima Federalne agencije za životnu sredinu, više od 70 posto njemačkih gradova, uključujući Minhen, Stuttgart i Cologne prošle godine su bilježili prisustvo azotnih oksida u zraku iznad dozvoljenih vrijednosti.

Podsjećamo, automobili sa dizelskim motorima našli su se na udaru širom svijeta od kada je Volkswagen priznao prije tri godine da je u svoje modele ugrađivao nelegalni softver koji je tokom testiranja prikazivao niže vrijednosti emitovanog azotnog oksida.

Ova odluka mogla bi utjecati na vrijednost 12 miliona vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i da primora proizvođače na ulaganja u velike modifikacije.

Pored Njemačke, još nekoliko zemalja razmatra uvođenje zabrane korištenja dizelskih automobila u gradovima, ali je ovakva odluka u državi savremene automobilske industrije veliki udarac na predstavnike ove grane.

Energetika.ba / Klix.ba