Energetika.ba
Zaštita okoliša

Grupa od 27 Shellovih investitora, zajedno podnose novu rezoluciju o klimi

Autor: Energetika.ba
Grupa od 27 Shellovih investitora, zajedno podnose novu rezoluciju o klimi
Foto: Shell Logo

Grupa od 27 investitora koji posjeduju oko 5% Shellovih dionica zajedno je podnijela nezavisnu rezoluciju u kojoj se energetska kompanija poziva da postavi strože klimatske ciljeve, što je najveća takva inicijativa do sada.

Rezolucija, koju predvodi akcionar aktivista Follow This, biće predložena na glasanje na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije Shell kasnije ove godine.

Napor da se pojača pritisak na Shellovu klimatsku strategiju dolazi kada izvršni direktor Wael Sawan nastoji povećati profit kompanije, dijelom usporavanjem ulaganja u obnovljive izvore energije i rastućom proizvodnjom fosilnih goriva, Reuters.


Grupa investitora, koja zajedno drži oko 4 biliona dolara pod upravljanjem, uključuje Amundi, Scottish Widows, Rathbones Group i Edmond de Rothschild Asset Management, navodi se u saopćenju Follow This.

Rezolucija, koja je slična prethodnim rezolucijama Follow This, poziva Shell da uskladi svoje srednjoročne ciljeve smanjenja emisija ugljika s Pariškim klimatskim sporazumom, uključujući emisije iz goriva koje spaljuju potrošači, poznate kao emisije iz opsega 3.

Shell trenutno ima za cilj prepoloviti emisije iz svojih operacija do 2030. godine i smanjiti intenzitet ukupnih emisija, uključujući opseg 3.

Prošle godine, rezolucija Follow This dobila je podršku 20% dioničara na kraju bučne godišnje skupštine na kojoj su demonstranti pokušali upasti na binu.

"Pozivamo Shell da postavi vjerodostojan apsolutni cilj emisija Scope 3. Ovo bi pokazalo vodstvo, pokazalo da je Shell ozbiljan u pogledu tranzicije svog poslovanja i igra ulogu u stvaranju stvarnih promjena u svijetu", Diandra Soobiah, šefica odgovornog ulaganja u britanskom penzionom programu NEST, rekao je.

Shell je u odgovoru rekao da su njegovi klimatski ciljevi usklađeni s Pariskim sporazumom iz 2015. o ograničavanju globalnog zagrijavanja na "znatno ispod" 2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa do 2100. godine.

- Shellov odbor je ranije savjetovao dioničare da je Slijedite ovu rezoluciju nerealna i pojednostavljena, da neće imati utjecaja na ublažavanje klimatskih promjena, imati negativne posljedice za naše klijente i da je protiv interesa kompanije i naših dioničara, rekao je Shell. u izjavi.

Sawan, koji je preuzeo kormilo u januaru 2023., rekao je prošle godine da Shell mijenja svoj "put" ka ispunjenju svoje ambicije da do 2050. postane kompanija s nultom emisijom ugljika.

Shell će objaviti svoje prvo ažuriranje strategije energetske tranzicije početkom 2024. godine, koje će biti izneseno na savjetodavno glasanje na AGM-u, navodi se u saopćenju.