Energetika.ba
Energetski učinkovita vozila

Hrvatska sa po 9000 eura sufinansira nabavku energetski učinkovitih automobila

Autor: Energetika.ba
Hrvatska sa po 9000 eura sufinansira nabavku energetski učinkovitih automobila
Izdvojen veliki iznos

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Hrvatske objavio je javni poziv vrijedan 15 miliona eura kojim će se građanima sufinancirati kupnja energetski učinkovitih automobila, a prijave će se moći podnositi od 22. aprila.

Energetski učinkovitim automobilima čiju kupnju će sufinansirati Fond smatraju se vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, što uključuje i mopede i motocikle, kao i ona kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, što podrazumijeva osobna vozila koja osim sjedišta vozača imaju još najviše osam sjedišta.

"U smislu ovog poziva vozilom se smatra isključivo novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koje će nakon kupnje u RH biti prvi put registrirano", navode iz Fonda, uz napomenu da predmet poziva nije sufinansiranje kupnje električnih bicikala, uključujući i bicikle s pomoćnim motorom.

Očekivani učinci provedbe poziva su ušteda energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, a očekuje se da će se registrirati 2.000 novih energetski učinkovitih vozila.

"Korisnici sredstava mogu biti punoljetne fizičke osobe s prebivalištem na području Hrvatske. Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom pozivu je 15 milijuna eura", navodi se u javnom pozivu objavljenom na internetskoj stranici Fonda.

Subvencije po vozilu od 2,5 do 9 hiljada eura

Fizička osoba može ostvariti sredstva za kupnju najviše jednog vozila, najviša cijena vozila može biti 50 hiljada eura s PDV-om, a najviše postotno učešće 40 posto. Pritom, ograničenje najviše cijene vozila ne primjenjuje se na vozila s pogonom na vodik.

Najviši iznos sredstava Fonda po vozilima na električni pogon iz kategorija L1 do L7 tako iznosi 2.500 eura, a devet hiljada eura za vozila M1 kategorije na električni pogon. Za kupnju vozila iz potonje kategorije na pogon na vodik također se može dobiti najviše devet hiljada eura, dok za kupnju vozila na plug-in hibridni pogon se može ostvariti pet hiljada eura poticaja.