Energetika.ba
Zaštita okoliša

Hrvatske vode: Onečišćenje Spreče u BiH minimilizirano

Autor: Energetika.ba
Hrvatske vode: Onečišćenje Spreče u BiH minimilizirano

Temeljem naloga Hrvatskih voda, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije obavio je uzorkovanje vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u rijeku Savu.

Hrvatske vode poručuju kako će o rezultatima uzorkovanja vode javnost će biti pravovremeno informirana.

Hrvatske vode podsjećaju kako je do onečišćenja rijeke Spreče je došlo 27. travnja 2018. godine u poslijepodnevnim satima uslijed puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u Bosni i Hercegovini, no tvrde da je istjecanje iz tvorničkog bazena zaustavljeno.

„Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica“, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Iz Hrvatskih voda poručuju da službe na terenu nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju. Uz navedeno, razmjenjuju podatke i s Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini.

Energetika.ba / AA