Energetika.ba
Zaštita okoliša

IEA: Očekuje se da će rast energije sa niskim emisijama pokriti potražnju

Autor: Energetika.ba
IEA: Očekuje se da će rast energije sa niskim emisijama pokriti potražnju
Foto: IEA

Energija proizvedena iz izvora s niskim emisijama, kao što su vjetar, solarna i nuklearna energija, bit će adekvatna da zadovolji rast globalne potražnje u naredne tri godine, saopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), dodajući da se emisije u energetskom sektoru smanjuju.

Nakon rekordnog rasta, proizvodnja električne energije iz izvora s niskim emisijama činit će gotovo polovinu svjetske energije do 2026. godine, u odnosu na manje od 40 posto u 2023., objavila je IEA u izvještaju u srijedu.

Očekuje se da će obnovljivi izvori energije prestići ugalj do početka 2025. godine, čineći više od trećine ukupne proizvodnje električne energije, navodi se u izvještaju.

Predviđa se da će nuklearna energija dostići rekordno visok globalni nivo jer se francuska proizvodnja nastavlja oporavljati od najnižeg nivoa u 2022., nekoliko elektrana u Japanu se vraćaju u pogon, a novi reaktori počinju s radom na tržištima uključujući Kinu, Indiju, Koreju i Evropu.

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom porasti u prosjeku za 3,4% od 2024. do 2026. godine, uz oko 85% rasta potražnje iz Kine, Indije i jugoistočne Azije, nakon što je rast blago smanjen na 2,2% 2023. godine, pokazuju podaci IEA.

Očekuje se da će Kina tokom ovog perioda imati najveći udio u globalnom povećanju potražnje za električnom energijom u smislu obima, uprkos prognozama za sporiji ekonomski rast i manje oslanjanje na tešku industriju, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, očekuje se da će se globalne emisije smanjiti za 2,4 posto u 2024., nakon čega će uslijediti manji pad 2025. i 2026. godine, navodi se u izvještaju.

"Razdvajanje globalne potražnje za električnom energijom i emisija bilo bi značajno s obzirom na sve veću elektrifikaciju energetskog sektora, s više potrošača koji koriste tehnologije kao što su električna vozila i toplotne pumpe", navodi se u izvještaju.ž

Električna energija je iznosila 2% više finalne potrošnje energije u 2023. u odnosu na nivoe iz 2015. godine, iako bi postizanje klimatskih ciljeva zahtijevalo elektrifikacija da bi napredovala znatno brže u narednim godinama, saopćila je IEA.