Energetika.ba
Zaštita okoliša

Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH u posljednje tri godine za okoliš u ZDK izdvojeno 13,6 miliona KM

Autor: Energetika.ba
Iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH u posljednje tri godine za okoliš u ZDK izdvojeno 13,6 miliona KM

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić boravio je danas u Zenici, gdje se sastao s Fahrudinom Brkićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Tom prilikom novinarima su predstavili stepen realizacije projekata koji se finansiraju iz namjenskih sredstava za zaštitu okoliša u ZDK i planove za naredni period.

Kako je rekao Brkić, u posljednje tri godine ZDK je od Fonda za zaštitu okoliša FBiH dobio ukupno 13,6 miliona KM. Taj novac se u iznosu od 70 posto dalje dijeli općinama, a 30 posto ministarstvo realizira kroz svoje projekte.

- Od tog iznosa direktno smo općinama prebacili devet miliona KM. Težište naših projekata i javnih poziva bilo je na zbrinjavanju otpada – rekao je Brkić.

Prema riječima Čibukčića, od 2011. godine do danas iz Fonda prema ZDK transferirano je ukupno 25 miliona KM.

- Otkad sam na čelu Fonda, u ZDK je transferirano 10 miliona KM, skoro polovina od osnivanja. Ono čemu ćemo ubuduće posvetiti pažnju jesu projekti i planovi smanjenja emisije štetnih plinova. U ovom trenutku mogu primijetiti da postoje napori kad je u pitanju kompanija „ArcelorMittal“, u kojoj je 2017. godine ugrađen hibridni filter te da su se obavezali da će do kraja 2019. godine uložiti 9,6 miliona KM na saniranje ispusta crvenog dima i svi čekamo formiranje joint venture kompanije – rekao je Čibukčić.

Tokom jučerašnje posjete Zenici Čibukčić i Brkić posjetili su i Centar za monitoring okoliša na Institutu „Kemal Kapetanović“, kao i regionalnu deponiju Mošćanica.

Energetika.ba / Avaz